U BAHMUTU JE POKOLJ! Šef Vagner grupe: Daleko smo od osvajanja grada, nećemo uskoro slaviti
Foto: EPA/Sergei Ilnitskypool

U BAHMUTU JE POKOLJ! Šef Vagner grupe: Daleko smo od osvajanja grada, nećemo uskoro slaviti

Planeta -

Ukrajinski grad Bahmut oko koga se mesecima vode borbe nije spreman da padne uprkos nedavnog ruskog napredovanja, rekao je šef paravojne organizacije Vagner Jevgenij Prigožin navodeći da je tamo "pokolj".

"Nećemo uskoro slaviti“, rekao je Prigožin, prenosi njegova pres služba preko Telegrama.

Bahmut neće biti zauzet sutra, zato što tu ima snažan otopor, granatiranje, radi ‘mašina za mlevenje mesa’ „, rekao je on u osvrtu na velike gubitke na bojnom polju.

Grupa Vagner koja je regrutovala hiljade zatvorenika da se bore u Ukrajini, vodi napad na Bahmut od prošlog leta i nedavno je zauzela niz susednih mesta da pokuša da opkoli grad.

„Neprijatelj se aktivirao i stalno šalje nove rezerve. Svakii dan između 300 i 500 boraca stižu u Bahmut sa svih strana, artiljerijska paljba se povećava svaki dan“, rekao je Prigožin.

Šef proruskih snaga u ukrajinskoj oblasti Donjeck gde se nalazi Bahmut Denis Pušilin rekao je da Ukrajina ne daje nikakav znak da hoće da preda taj grad, koji je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao „tvrđavom“.

„Dobro shvatamo da za sada nema izgleda da nepriatelj napusti svoje položaje bez borbe“, rekao je Pušilin.

Denis Pušilin
Denis Pušilinfoto: Printscreen/Twitter

Grad od oko 70.000 stanovnika pre ruske ofanzive pre godinu dana, Bahmut je sada velikim delom uništen tokom više od šest meseci borbi koje su izazvale teške gubitke na obe strane.

Prema portparlou komande ukrajinske vojske za istok, Sergiju Čerevatiju, u Bahmutu se još nalazi oko 5.000 stanovnika, uprkos opasnosti.

Više ukrajinskih zvaničnika reklo je da zbog pogoršanja situacije civilima nije dozvoljen pristup Bahmutu, uključujući i članovima humanitarnih organizacija i novinarima.

„Samo oni koji zaista imaju potrebe da uđu u Bahmut u njega ulaze“, rekao je Čerevati.

Šef ukrajinske vojne administracije u Donjecku Pavlo Kirilenko rekao je da se donose dodatne mere da se evakuišu svi koji su ostali u gradu.

On je rekao da je cela linija fronta pod stalnim artiljerijskim napadima, kao i linija kontakta i gradovi u pozadini. On je procenio da je istuacija „teška ali pod kontrolom“.

Mada se osporava strateški značaj Bahmuta, taj grad je postao simbol borbe između Moskve i Kijeva za kontrolu industrijske oblasti Donjeck.

Denis Pušilin u petak je rekao da ruske trupe imaju pod kontrolom tri od četiri puta snabdevanja Ukrajinaca ka Bahmutu.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track