NAJJLJUĆI PUTINOV PROTIVNIK UPOZORAVA: Ako pobedi u Ukrajini za njega NATO neće biti prepreka! Ako izgubi rat, gubi vlast
Foto: Foto: Prinscreen Youtube/CNN

mihail hodorkovski

NAJJLJUĆI PUTINOV PROTIVNIK UPOZORAVA: Ako pobedi u Ukrajini za njega NATO neće biti prepreka! Ako izgubi rat, gubi vlast

Planeta -

Bivši ruski tajkun i vlasnik naftne kompanije Jukos i najljući protivnik ruskog predsednika Vladimira Putina koji je proveo 10 godina u ruskom zatvoru zbog optužbi za prevaru i utaju poreza, a za koje na Zapadu veruju da su politički motivisani, izjavio je da ako Putin pobedi u ratu u Ukrajini on će biti oskoljen da ide dalje:

"Za njega NATO neće biti prepreka", rekao je Hodorkovski iz Londona u intervju za France 24.

Hodorkovski smatra da Putin nije imao plan da se otvoreno konfrontira sa NATO paktom i da to nije bio deo plana ruskog predsednika, ali da će on biti dovoljno ohrabren ako Rusija uspe u Ukrajini i da granice NATO za njega više neće biti nikakva prepreka.

Hodorkovski, koji je nekad važio za jednog od najbogatijih Rusa i vlasnika naftne kompanije "Jukos" koja se 2006 pretvorila u jednu od najvećih afera u Rusiji i osnivač partije Otvorena Rusija, savez progresivnih Rusa, izjavio je je da Putin nema drugog izbora osim da rat u Ukrajini dovede do samog kraja kako bi zadovoljio svoju političku bazu "patriotskih nacionalista".

"Uveren sam da Putin ne može da stane", rekao je Hodorkovski.

On dodaje da bi Ukrajina uz pomoć Zapada mogla da slomi Putina i da bi istog trenutka ruski predsednik izgubio kontrolu nad zemljom.

"Rusko društvo je duboko narušeno porpagandom, rekao je Hodorkovski i dodao da:

"Podršku ratu u Rusiji ne treba precenjivati" i napomenuo da samo 30 posto Rusa podržava rat, a ostalih 50 posto od ukupnih 80 ne želi da dovodi u pitanje naređenja vojnog vrha i Putina.

Kurir.rs/France24

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track