GORE BANKE PO BEJRUTU, GRAĐANI TRAŽE UŠTEĐEVINU, A LIBANSKA FUNTA KRAHIRALA: Haos na ulicama! VIDEO
Foto: Reuters Printscreen

TRAŽE ŠTEDNJU

GORE BANKE PO BEJRUTU, GRAĐANI TRAŽE UŠTEĐEVINU, A LIBANSKA FUNTA KRAHIRALA: Haos na ulicama! VIDEO

Planeta -

Desetine libanskih demonstranata napalo je banke u finansijskoj četvrti Bejruta i blokirali puteve protestvujući zbog neformalnih ograničenja u smislu podizanja gotovine, koja su na snazi godinama zbog loših ekonomskih uslova u toj zemlji, piše Rojters.

Na meti demonstranata našlo se šest banaka pošto je libanska funta dostigla novi rekordni nivo, izjavio je Despositoros Outcri, koji predstavlja libanske štediše čiji novac, odnosno štednja ostala je zarobljena u bankarskom sektoru Libana.

Liban, Bejrut, protesti, banke, požar
foto: Reuters Printscreen

Prva je stradala banka u naselju Badaro.

Libanske banke su od 2019. uvele ograničenja na isplatu u američkim dolarima i libanskim funtama, što nikada nije dobilo zakonsku podlogu, što je dovelo do toga da besne štediše traže od banki pristup svom novcu putem tužbi, ali sve više i pretnjom silom.

Naime libasnka funta izgubila je trenutno 98 posto svoje vrednosti otkako je propao finasijski sektor u toj zemlji. Vrednost libanske futne je toliko obezvređena da za jedan dolar dobije se 80.000 libanskih funti. Inače dva dana ranije u ponedeljak vrednost je bila 70.000 funti.

Liban, Bejrut, protesti, banke, požar
foto: Reuters Printscreen

Centralna banka Libana nije odgovorila na zahtev Rojtersa za odgovor zašto je vrednost libanske funte toliko pala i šta su uradili da zaustave sunovrat valute i konsoliduju finasije.

Kancelarija premijera Libana je odgovorila da je u toku akcija da se finasijski sistem zemlje stabilizuje. Liban se inače u aprilu 2022. obavezao Međunarodnom monetarnom fondu da će sprovesti potrebne reforme kako bi dobio pomoć i stabilizovao finasije u zemlji, ali kako se bliži april 2023 nije uspeo.

02:43

GORE BANKE U BEJRUTU! Demonstranti u Libanu zapalili šest ekspozitura

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track