ZELENSKI: Kijev se neće odreći dela teritorije u zamenu za mir sa Rusijom
Foto: Printskrin/Facebook

ZELENSKI: Kijev se neće odreći dela teritorije u zamenu za mir sa Rusijom

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodomir Zelenski odbacio je danas mogućnost da se Kijev odrekne nekog dela svoje teritorije u zamenu za mirovni sporazum s Rusijom. On je rekao da bi predaja zemlje značila da bi se Rusija vraćala "iznova i iznova".

Zelenski smatra da je prolećna ofanziva već počela. „Ruski napadi se već dešavaju iz više pravaca“, rekao je Zelenski za BBC.

On je dodao da se nada da se Belorusija neće priključiti ratu, ali i da će se Ukrajina boiriti ako se to desi. UKRAJINSKI MINISTAR odbrane Oleksij Reznikov rekao je da su njegovi razgovori sa zvaničnicima NATO u Briseli zvučali optimistično.

„Pretnje sa neba će biti bolje odbijene. Vojska će biti bolje snabdevena municijom. Više naših vojnika će imati kvalitetnu obuku“, naveo je Reznikov na Fejsbuku.

Ukrajina, Rat u Ukrajini, rakete, artiljerija
foto: EPA/russian defence ministry press service

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin predviđa da će Bahmut pasti za najviše dva meseca. Kako navodi Gardijan, prognoza Prigožina je takva da će Bahmut, oko koga se vode žestoke borbe, biti osvojen u martu ili aprilu, zavisno od toga koliko će ukrajinski vojnici odolevati i koliko će dobro njegovi vojnici biti snabdeveni.

Evropska komisija je napustila planove da sankcioniše ruski nuklearni sektor i njene predstavnike u sledećem paketu sankcije, navodi se u izveštaju.

Kako prenosi Gardijan, pozivajući se na pisanje portala Politiko, trojica diplomata EU kažu da je taj plan propao.

„Nažalost, nuklearni sektor neće biti uključen u naredni predlog“, rekao je jedan od diplomata upoznat s tim pitanjem. Ruski napadi od jutros nisu naneli veću štetu elektroenergetskom sistemu, rekao je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko, što je potvrdila i ukrajinska elektrodistribuciona mreža Ukrenergo. Ukrajina ispunjava zahteve potrošača peti uzastopni dan, poručio je Galuščenko, dok je Ukrenergo saopštio da trenutno nema potrebe za isključenjima struje.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je za AP da je Rusija definitivno promenila taktiku tako što koristi rakete-mamce bez eksploziva i šalje balone da zavara ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

„Cilj mamaca je da se optereti ukrajinska PVO tako što će gađati previše meta“, istakao je Podoljak.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track