59. MINHENSKA BEZBEDNOSNA KONFERENCIJA POČINJE: Rat u Ukrajini i njegove posledice i rastuće tenzije SAD i Kine glavne teme
Foto: Shutterstock/f11photo

40 lidera sveta i 90 ministara

59. MINHENSKA BEZBEDNOSNA KONFERENCIJA POČINJE: Rat u Ukrajini i njegove posledice i rastuće tenzije SAD i Kine glavne teme

Planeta -

U Minhenu počinje bezbednosna konferencija na kojoj se očekuje da će rat u Ukrajini i njegove posledice, kao i rastuće tenzije između SAD i Kine, biti u prvom planu diskusija.

Riši Sunak, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, potpredsednik Sjedinjenih Država potvrdili su učešće na 59. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, forumu o svetskoj bezbednosnoj politici Kamala Haris i najviši kineski diplomata Vang Ji.

U fokusu konferencije biće rat u Ukrajini i njegove posledice, a očekuje se da učesnici potvrde svoju posvećenost pomoći toj zemlji. U ime Kijeva konferenciji će prisustvovati ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba i ministar odbrane Aleksij Reznikov.

Kao i prošle godine, u Bavarskoj neće biti ruskih predstavnika, ali će u Minhen doći neki predstavnici ruske opozicije. Zbog nasilnog gušenja protesta, na konferenciju nisu pozvani ni predstavnici Irana.

Očekuje se da će se na konferenciji, koja se održava od 1963. godine i trajaće do nedelje, razgovarati i o rastućim tenzijama između Sjedinjenih Država i Kine, posebno nakon nedavnog obaranja kineskog balona koji je preleteo američku teritoriju i označen kao špijun. američke vlasti, što Peking negira.

Na konferenciji se očekuje više od 40 lidera, više od 90 ministara i mnogi visoki predstavnici međunarodnih organizacija.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track