BIĆE TO RASPAD RUSKOG CARSTVA, A ONI JEDVA ČEKAJU! Soroš šokirao svet: Otkrio Bajdenovu poruku Zelenskom: Ovo je CRVENA LINIJA?
Foto: EPA Sergey Dolzhenko, AP Ronald Zak, AP Mikhail Metzel, EPA Al Drago Pool

SAD odbacuju tvrdnje Kremlja da žele da unište Rusiju

BIĆE TO RASPAD RUSKOG CARSTVA, A ONI JEDVA ČEKAJU! Soroš šokirao svet: Otkrio Bajdenovu poruku Zelenskom: Ovo je CRVENA LINIJA?

Planeta -

Milijarder Džordž Soroš rekao je u četvrtak da bi poraz Rusije u Ukrajini rezultirao raspadom, kako navodi, "ruskog carstva" što bi prema njegovom mišljenju pozdravile bivše sovjetske republike.

Ruska invazija na Ukrajinu izazvala je jedan od najsmrtonosnijih sukoba na evropskom tlu od Drugog svetskog rata i najveći konflikt Moskve i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, podseća agencija Rojters.

Džordž Soroš, George Soros
foto: Profimedia

Pomoć ima limite, da li je to kraj za Ukrajinu?

Soroš je naveo da će Sjedinjene Države podržavati Ukrajinu, ali da je predsednik Džo Bajden upozorio ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog da postoje ograničenja i da se mora izbeći Treći svetski rat. Soroš nije otkrio izvor za tu informaciju.

Džo Bajden, epa07845672
foto: EPA

Poznati investitor i filantrop je ocenio da ruska vojska ima lošu komandu i da je loše opremljena i demoralisana, ali da se predsednik Vladimir Putin okrenuo plaćeničkoj grupi Vagner da se vojno suprotstavi Ukrajini, i da to kratkoročno daje rezultate. Istakao je i da Ukrajina ima šansu na proleće kada dobije oružje koje joj je Zapad obećao, piše Glas Amerike.

"Zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza jedva čekaju da Rusi budu poraženi u Ukrajini zato što žele da učvrste svoju nezavisnost", poručio je Soroš u tekstu govora na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu, koji je obavljen iz njegove kancelarije.

Rusija će upotrebiti sva raspoloživa sredstva

"To znači da bi ukrajinska pobeda rezultirala raspadom ruskog carstva. Rusija više ne bi bila pretnja za Evropu i svet. To bi bila velika promena nabolje", rekao je Soroš.

Posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, formirano je 15 nezavisnih republika, mada je Rusija i dalje najmoćnija i ima najveći nuklearni arsenal na svetu. Putin predstavlja rat u Ukrajini kao egzisentcijalnu bitku sa agresivnim i arogantnim Zapadom, i upozorio je da će Rusija upotrebiti sva raspoloživa sredstva da odbrani sebe i svoje građane od napada.

Vladimir Putin
foto: EPA

SAD odbacuju tvrdnje Kremlja da žele da unište Rusiju. Kada je reč o Kini, Soroš je naveo da je strategija nulte tolerancije na kovid 19 predsednika Si Đipinga uzdrmala poverenje u Komunističku partiju.

"Trenutna situacija ispunjava sve preduslove za promenu režima ili revoluciju. Međutim, to je samo početak netransparentnog procesa čije će se posledice dugo osećati. Kratkoročno, Si će verovatno ostati na vlasti zato što čvrsto kontroliše sve instrumente represije. Međutim, uveren sam da Si neće ostati doživotno na položaju, i dok je on predsednik, Kina neće postati dominantna vojna i politička sila što je njegov cilj", naglasio je Soroš.

Soroš je za Rusiju i Kinu naveo da su vodeće članice grupe "zatvorenih društava" u usponu gde je pojedinac potčinjen državi.

(Kurir.rs/Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track