GODINA RATA! VELIKA ANALIZA: PROLEĆNU OFANZIVU NAJAVLJUJU OBE STRANE Putin spremio vojnike, Ukrajinci imaju veći BORBENI MORAL
Ni blizu mira Volodimir Zelenski i Vladimir Putin, Foto: Dan Kitwood Pool via AP, AP Mikhail Metzel, AP

Krvavi sukob

GODINA RATA! VELIKA ANALIZA: PROLEĆNU OFANZIVU NAJAVLJUJU OBE STRANE Putin spremio vojnike, Ukrajinci imaju veći BORBENI MORAL

Planeta -

Uoči godišnjice rata u Ukrajini obe strane se pripremaju za prolećnu ofanzivu, koja bi mogla da odluči ishod rata!

Dok predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski tvrdi da je ruska prolećna ofanziva već počela, ukrajinska vojska tvrdi da se ruska vojska na granicama sve više približava.

Pomeranje vojske

Priča o 10.000 ruskih vojnika na granicama Ukrajine u Sumskoj oblasti na severu zemlje, gde su oklopne snage ruske vojske upale tog 24. februara 2022, krenula je od ukrajinske vojske, odnosno od oficira Andreja Hulakova, a kasnije ju je preneo i britanski Tajms.

Ruska vojska
foto: Shutterstock

MOSKVA PAMTI SUDBINU NAPOLEONA

Makron: Rusija mora biti poražena

Emanuel Makron, mapa Rusije
foto: Shutterstock, AP Christophe Ena

Rat Rusije i Ukrajine može se okončati samo pregovorima, iako bih želeo da Rusija bude poražena, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

- Rusija mora biti poražena, ali ne i slomljena. Ukrajini je sada potrebna vojna ofanziva kako bi se Rusija vratila za pregovarački sto - rekao je Makron.

Iz Rusije je poručeno da Moskva još pamti sudbinu Napoleona: - Francuska ne počinje s Makronom, a Napoleonovi ostaci se poštuju na državnom nivou i počivaju u centru Pariza - poručila je Marija Zaharova, portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije.

S druge strane, i unutar same Ukrajine, odnosno teritorije pod ruskom kontrolom, primećeno je pomeranje vojnih jedinica, s tim da ruska vojska na jugu zemlje koncentriše velike snage. Rusija je u septembru mobilisala oko 300.000 vojnika, čiji bi veći deo trebalo da bude upotrebljen za ofanzivu.

Vladimir Putin
foto: AP Mikhail Metzel

Na drugoj strani, Ukrajina poslednjih nedelja od zapadnih zemalja sve glasnije traži borbene avione nakon najave da će dobiti oko 200 modernih tenkova, kako bi i sama krenula u oslobađanje okupiranog područja.

PORUKA ANALENE BERBOK

Putin da se promeni za 360 stepeni

Analena Berbok
foto: EPA/Christian Marquardt

Nemačka šefica diplomatije Analena Berbok našla se na meti kritika nakon što je u Minhenu na bezbednosnoj konferenciji poručila da Vladimir Putin mora da se promeni za 360 stepeni. Da li postoji šansa da Ukrajina bude sigurna ako Putin ostane na vlasti, glasilo je pitanje za nemačku ministarku:

- Ako se ne promeni za 360 stepeni, onda nema - rekla je ministarka. Reagovao je Dmitrij Medvedev, bivši predsednik Rusije:

- Urnebesno je da Evropu vode ovako neuki ljudi. Nema sumnje, poznavalac geometrije. Mi držimo svoje pozicije.

CNN u analizi situacije u Rusiji ističe da je Putin, zahvaljujući vladavini čvrstom rukom, izbegao očekivane proteste, dok se još čeka na očekivane rezultate ekonomskih sankcija.

Više je Rusa u Beogradu nego što se prijavilo u dobrovoljce

Darko Obradović, direktor Centra za stratešku analizu, potvrđuje u razgovoru za Kurir da će Rusiji bez obzira na ishod rata trebati decenije da se oporavi, pre svega u ekonomskom smislu:

Darko Obradović
foto: Kurir Televizija

- Više je Rusa u Beogradu nego što ih se prijavilo u dobrovoljce da idu na front. Rusi se vode maksimom "nemate vi dovoljno metaka koliko mi imamo ljudi" - ističe Obradović i nastavlja:

- Rusija je suočena s dugogodišnjim gubitkom evropskog tržišta, gde je ostvarivala ključne prihode. U godinama pred nama ona će postati sirovinska baza za Indiju i Kinu. Gubitak tržišta za namensku industriju biće veliki udarac za Rusiju, kojoj će trebati decenije da se oporavi. Na primeru gasa, čija je cena sada najniža još od leta 2021, vidi se da je Evropa uspela da pronađe alternativu i zamenu za energente iz Rusije.

VIKTOR ORBAN PORUČIO

EU u indirektnom ratu protiv Rusije

Viktor Orban
foto: EPA/MARTIN DIVISEK

Mađarski premijer Viktor Orban održao je govor o stanju nacije u kom je naglasio kako Evropa neprestano balansira na ivici rata s Rusijom, dok je indirektni rat već u toku jer "Zapad isporučuje sve smrtonosnije oružje Kijevu i može doći čak i do slanja mirovnih snaga u Ukrajinu".

- Zemlje EU kao mesečari na krovu stalno balansiraju na ivici rata s Rusijom. Ako isporučuješ oružje, daješ satelitske informacije, obučavaš vojnike jedne od zaraćenih strana, finansiraš rad celog državnog aparata, protiv druge strane uvodiš sankcije, šta god da govoriš, ti učestvuješ u ratu, zasad indirektno - rekao je Orban.

Miletić: Putin je pročistio redove i učvrstio podršku u narodu

Dejan Miletić
foto: Kurir televizija

Drugi naš sagovornik dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije, ima drugačije mišljenje o pitanju situacije u Rusiji:

- Putin je tokom proteklih 12 meseci pročistio redove i učvrstio podršku u narodu. Rusija nije ništa slabija nego pre godinu dana, režim nije oslabljen, homogenizacija je jača nego ranije - navodi Miletić i nastavlja:

- Opasnost od nastavka rata je još jača, jer ono što Putin zamisli, to i ostvari. Zapad potcenjuje Rusiju, što je vrlo opasno i može da dovede do eskalacije.

Pitanje veličine

Vojni analitičar Aleksandar Radić u prvi plan ističe motiv, odnosno spremnost dve strane da vode rat:

Aleksandar Radić
foto: Dado Đilas

- Pitanje odnosa javnog mnjenja i podrška koju ima Putin nisu pravi odraz zbivanja u Rusiji. Putin je prvih šest meseci držao rat van domašaja običnih građana. Kada je u septembru sprovedena delimična mobilizacija, ona se odnosila, pre svega, na udaljene regione, gde oblačenje uniforme i odlazak u rat uz notu časti nose i ekonomsku stranu jer se radi o siromašnim oblastima. Vrlo malo jedinica je regrutovano u velikim gradovima. Borbeni moral Rusa je slab, za razliku od Ukrajinaca, koji brane svoju zemlju i čiji nacionalni identitet je ovaj rat učvrstio. Rusija igra na kartu veličine, verujući da može da podnese više gubitaka od mnogo manje Ukrajine.

Kurir.rs

Štampano izdanje 20.02.2023.
foto: Kurir

DANAS UZ KURIR POKLON – PLASTIČNI ČEŠALJ!

Poklon
foto: Kurir

Svakog ponedeljka Kurir za vas sprema poklone! Danas vas čeka poklon – češalj.

Plastični češalj za raščešljavanje izrađen je od čvrstog materijala, te je pogodan za raščešljavanje vrlo zamršene kose. Osim toga, otporan je na preparate za negu, preparate za stilizovanje i hemijske proizvode.

Ne zauzima previse prostora u torbi, te ga uvek možete nositi sa sobom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track