ZELENSKI: Branimo i branićemo Bahmut, ali ne po svaku cenu!
Foto: Printscreen Twitter

rat u ukrajini

ZELENSKI: Branimo i branićemo Bahmut, ali ne po svaku cenu!

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je u intervjuu objavljenom u nedjelju da će Ukrajina i dalje držati svoju višemesečnu odbranu istočnog grada Bahmuta, ali ne po svaku cenu

Zelenski je citiran u italijanskom dnevniku Corriere della Sera dok besni rasprava o tome trebaju li brojčano nadjačane snage Kijeva ostati u gradu na istoku Ukrajine, koji je rusko granatiranje gotovo uništilo.

Bahmut, u regionu Donjeck na liniji fronta, pre rata je imao 70.000 stanovnika, ali sada ukrajinski funkcioneri procenjuju da je ostalo manje od 5.000 civila.

"Da, to nije neki posebno veliki grad. Zapravo, kao i mnoge druge u Donbasu, razoren je. Važno nam je da ga odbranimo, ali ne pod svaku cenu i da svi ne poginu", rekao je Zelenski za Corriere della Sera.

Analitičari smatraju da grad ima više simboličnu nego stratešku vrednost kao ulaz u zapadne gradove u regiji Donjecka.

Zelenski je rekao da su ruski komandanti bili spremni probiti se prema gradovima Kramatorsk i Sloviansk, zapadnije u regionu Donjeck "i sve do Dnjepra."

"Oduprićemo se i u međuvremenu pripremiti sledeći protivnapad", kazao je Zelenski.

Ruske snage opsedaju Bakhmut od srpnja kada su zauzele dva velika grada severnije.

Ruske trupe, predvođene plaćeničkim snagama ruske Wagner grupe, su napredovale u obližnjim selima, a borbe su zahvatile severne okruge. Ukrajinski vojni analitičari kažu da grad, zaštićen rekom i šumovitim područjima, ima značaj u obuzdavanju ruskih okupacionih snaga.

"U ovom trenutku nema razloga da ukrajinska vojska napusti Bahmut. Grad nije okružen", rekao je vojni analitičar Oleksandr Kovaleno iz ukrajinskog thinktanka Information Resistance za novinsku stranicu nv.ua.

"Bakhmut igra važnu ulogu, služi kao zamka. Devet mjeseci je crpeo resurse i sredstva ruskih okupacijskih snaga. Mora se smatrati ne kao utvrda, već kao zamka", kazao je Kovaleno.

Kurir.rs/Klix

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track