"AKO SE UDRUŽE, IZBIĆE SVETSKI RAT": Dramatično upozorenje Zelenskog, smatra da je Peking svestan POSLEDICA
Foto: Aris Messinis / AFP / Profimedia, epa SERGEY DOLZHENKO,, Vladimir Mordunov UPI Profimedia, epa OLEG PETRASYUK, Shutterstock

sve napetije

"AKO SE UDRUŽE, IZBIĆE SVETSKI RAT": Dramatično upozorenje Zelenskog, smatra da je Peking svestan POSLEDICA

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danas u razgovoru za Die Welt upozorio Kinu da bi njena podrška Rusiji u ratu protiv Ukrajine dovela do svetskog rata.

Komentari Zelenskog usledili su nakon što je Kina rekla da SAD nije u poziciji da iznosi zahteve, nakon što je američki ministar spoljnih poslova svog kineskog kolegu upozorio da Kina ne isporučuje oružje Rusiji.

"Za nas je važno da Kina ne podržava Rusku Federaciju u ovom ratu. Zapravo, voleo bih da bude na našoj strani, ali trenutno mislim da to nije moguće", naglasio je za nemačke dnevne novine i dodao da vidi "priliku da Kina napravi pragmatičnu procenu onoga što se ovde događa".

Volodimir Zelenski
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Ako se Kina udruži s Rusijom, doći će do svetskog rata"

"Jer ako se Kina udruži s Rusijom, doći će do svetskog rata i mislim da je Kina toga svesna", upozorio je ukrajinski predsednik. Američki državni sekretar Entoni Blinken u subotu je upozorio glavnog kineskog diplomatu Wang Yija na posledice slanja oružja Rusiji.

Blinken je u razgovoru za medije nakon sastanka kazao da je Vašington zabrinut da Peking razmatra snabdevanje Moskve oružjem.

Govoreći o Moldaviji, Zelenski je nemačkom mediju rekao da je Ukrajina moldavskoj predsednici Maiji Sandu prosledila obaveštajne podatke koji sugerišu da Rusija planira državni udar u njenoj zemlji.

"Maja Sandu nikad me nije pitala za pomoć, ali mi je zahvalila na informacijama. Vrlo dobro poznaje našu situaciju. Ukrajina će uvek biti spremna da pomogne Moldaviji", dodao je.

Kremlj je danas saopštio da su odnosi Rusije s Moldavijom vrlo napeti i optužio je moldavske lidere da su antiruski nastrojeni, nedelju dana nakon što je Kišinjev rekao da je osujetio ruski pokušaj državnog udara.

(Kurir.rs/Index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track