"RUSIJA SPROVODI NOVU STRATEGIJU, NEMA VIŠE PRODORA!" Eksperti otkrili glavni cilj: Donirano oružje Ukrajini VIŠE NEĆE POMOĆI
Foto: Dan Kitwood Pool via AP, AP Mikhail Metzel, AP/Shutterstock

KURIR TV

"RUSIJA SPROVODI NOVU STRATEGIJU, NEMA VIŠE PRODORA!" Eksperti otkrili glavni cilj: Donirano oružje Ukrajini VIŠE NEĆE POMOĆI

Planeta -

Danas je 361. dan rata u Ukrajini.

Uoči godišnjice početka invazije najavljena je poseta američkog predsednika Džozefa Bajdena Poljskoj.

U međuvremenu, rat u Ukrajini je glavna tema Minhenske bezbednosne konferencije koja je okupila brojne lidere.

Prof. dr Mitar Kovač, general-major u penziji, i prof. dr Božidar Forca, general-major u penziji, gostovali su u emisiji Puls Srbije gde su bliže govorili o dešavanjima na bojnom polju.

Naime, Forca se najpre okrenuo celokupnom ratu i naveo da je sada poenta ne izgubiti.

- Ovaj rat svi već gledaju kao oružani sukob Rusije i Ukrajine, kao i mnogo širi sukob Rusije i kolektivnog Zapada. Tako da su ciljevi strana postavljeni nemoguće odnosno da će pobediti. Sada odjednom dolazimo na to da je poenta ne izgubiti. Dakle, da ne izgubi Zapad jer se zaleteo u podršci Ukrajini. Drugo svi znaju šta bi bi značilo da izgubi Rusija - rekao je Forca i dodao:

03:32

Božidar Forca: Cilj je ne izgubiti u ratu u Ukrajini

- Niko ne zna šta znači pobediti. U vojnoj terminologiji pobediti znači poraziti te na bojnom polju. Protivnik je je pobeđen kada je ubeđen ili u novije vreme mirovna konferencija. Mislim da se sada ide na ne izgubiti što podrazumeva da Rusija ne pritisne crveno dugme. Ne izgubiti za Zapad znači očuvati podržani jednopolarni sistem Amerike. Mislim da vojno ne može da pobedi Ukrajina. Mogu joj davati oružje, ali to će samo prolongirati rat i dodatno angažovanje Rusije.

Kovač tvrdi da se ruska strategija promenila i da sada imaju novi cilj.

- Novom taktikom i strategijom, bez prodora u dubinu Ukrajine, Rusija nastoji da uništi što veći broj ukrajinske vojske idući ka vojnoj kapitulaciji. Pokušavajući sa novim vlastima posle toga naći neko mirovno rešenje, pri čemu će deo Ukrajine koji ostane kao država ostati van NATO pakta. Cilj jeste neka vojna neutralnost. Dok je cilj Zapada da kolike god veličine ostane Ukrajina da ona bude još rusofobnija - rekao je Kovač i dodao:

02:17

Kovač: Rusija sprovodi novu strategiju, nema više prodora!

- Najbolje rešenje za mir u Evropi bi bila vojna kapitulacija i napravljen neki novi mir koji će garantovati bezbednost Rusiji. Zamislite da Amerika ratuje protiv Meksika i da dozvoli sebi luksuz da izgubi taj rat i da ima ugroženu bezbednost na svojim granicama. Nuklearne sile to ne mogu sebi dozvoliti. Amerika i Rusija jesu 2 supersile koje ne smeju sebi dozvoliti nebezbednost radi svojih građana i budućnosti.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja