SVI DETALJI BAJDENOVE IZNENADNE POSETE KIJEVU: Zadržao se pet sati, pa se vratio u Poljsku! Bela kuća držala planove u TAJNOSTI
Foto: EPA, AP

sad će nastaviti da podržava ukrajinu

SVI DETALJI BAJDENOVE IZNENADNE POSETE KIJEVU: Zadržao se pet sati, pa se vratio u Poljsku! Bela kuća držala planove u TAJNOSTI

Planeta -

Američki predsednik Džozef Bajden iznenada je u ponedeljak pre podne posetio Kijev, prestonicu Ukrajine, gde se zadržao pet sati pre nego što se vratio u Poljsku, iz koje je vozom i stigao u zemlju koja je nepunih godinu dana na meti ruske invazije!

Džo Bajden
foto: AP

Bajdenova poseta Kijevu jasna je poruka Moskvi da će Sjedinjene Države nastaviti da podržavaju Ukrajinu, čiji su najveći saveznik i koju su do sada pomogli oružjem i opremom u vrednosti većoj od 110 milijardi dolara.

Uobičajena procedura

Rusija znala za posetu

Bela kuća je potvrdila da je Rusiji javila da će predsednik Sjedinjenih Država u ponedeljak posetiti Kijev. Moskva je za Bajdenov dolazak saznala nekoliko sati pre nego što je ovaj krenuo prema Ukrajini. U pitanju je ustaljena procedura čiji je cilj da se izbegne konfrontacija kada je u pitanju bezbednost najviših državnika.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev naveo je u poruci na Telegramu da je Bajden u Kijev stigao pošto je dobio garancije za bezbednost.

- Obećao je mnogo oružja i do groba se zakleo na vernost neonacističkom režimu - napisao je, između ostalog, Medvedev.

Bajden je u Kijevu proveo nešto više od pet sati, sastao se s predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, odao počast palim ukrajinskim borcima i održao sastanak s osobljem američke ambasade. Bela kuća je u tajnosti držala planove za Bajdenovu posetu Ukrajini. Ranije je najavljeno da će on u utorak ujutru doputovati u Poljsku.

Džo Bajden
foto: AP

- Dok se približavamo godišnjici brutalne ruske invazije na Ukrajinu, danas sam u Kijevu da bih se sastao s predsednikom Zelenskim i potvrdio našu nepokolebljivu posvećenost ukrajinskoj demokratiji, suverenitetu i teritorijalnom integritetu - napisao je Bajden u seriji poruka na Tviteru.

Džo Bajden
foto: AP

- Kada je Putin započeo svoju invaziju pre skoro godinu dana, mislio je da je Ukrajina slaba i da je Zapad podeljen. Mislio je da može da istraje duže od nas. Ali je pogrešio.

Nije bilo ruskih napada

Vazdušne sirene radi utiska

Dok su se Bajden i Zelenski kretali ka glavnom trgu u Kijevu, gde je američki predsednik odao poštu ukrajinskim vojnicima poginulim od početka ruske invazije 24. februara prošle godine, začule su se sirene za vazdušnu uzbunu u ukrajinskoj prestonici. Međutim, kako je prenela agencija Rojters, tokom Bajdenovog boravka u Kijevu nije bilo nikakvih ruskih vazdušnih napada.

Džo Bajden
foto: AP

Tokom prošle godine Sjedinjene Države su izgradile koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine uz neviđenu vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku - i ta podrška će trajati - poručio je Bajden.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je video sa snimcima Bajdenove posete:

- Ukrajina oseća podršku Sjedinjenih Država i lično predsednika Džoa Bajdena u ovim teškim vremenima borbe.

Bajden je u Kijevu najavio još jednu turu vojne pomoći Ukrajini u vrednosti od 500 miliona dolara, a koja uključuje artiljerijsku municiju, protivoklopne sisteme i radare za vazdušno osmatranje.

Džo Bajden
foto: EPA

Njujork tajms prenosi da je Bajden u predsedničkom avionu poleteo iz Vašingtona u 4.15 sati ujutru u nedelju. S njim je bio i Džejk Salivan, savetnik za nacionalnu bezbednost, grupa zvaničnika i nekoliko novinara koji su se obavezali na tajnost. Nakon dolaska u Poljsku on je prešao u voz, kojim je putovao skoro deset sati do Kijeva.

- Bio je to naporan put za jednog 80-godišnjeg predsednika. Stigao je u Kijev u osam sati ujutro po lokalnom vremenu - naveo je Njujork tajms. Tamo ga je dočekala američka ambasadorka u Kijevu Bridžit Brink i potom se uputio ka rezidenciji predsednika Ukrajine.

Džo Bajden
foto: AP

Zelenski menja kurs?

Branićemo Bahmut, ali ne po svaku cenu!

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina nastaviti da brani Bahmut, grad u istočnoj regiji Donjeck, koji Rusi već mesecima očajnički pokušavaju da osvoje, ali će pritom paziti na cenu koju za to plaća životima branilaca. U Bahmutu je pre rata živelo oko 70.000 ljudi, a sada se u gradu nalazi oko 5.000 civila.

U intervjuu za italijanski list Korijere dela sera Zelenski je rekao: - To nije naročito veliki grad. Baš kao i mnoge druge gradove u Donbasu, Rusi su ga potpuno razorili. Za nas je važno da ga odbranimo, ali ne po svaku cenu, ne ako će svi poginuti.

Džo Bajden
foto: EPA

Nakon sastanaka u Kijevu on se vratio u Poljsku, gde će boraviti do srede i gde će održati seriju sastanaka sa evropskim zvaničnicima i čelnicima NATO kako bi se dogovorili o daljim potezima u Ukrajini.

U prvom reagovanju iz Rusije deputat Državne dume iz regiona Krim Mihail Šeremet nazvao je Bajdenovu posetu Kijevu provokacijom.

Džo Bajden
foto: AP

- Ovo je provokacija, ne postoji drugi način da se to nazove. Poseta teritoriji zemlje koja je strana u sukobu je prkosan i eklatantan korak koji će imati nemilosrdne posledice po kijevski režim. Američki narod mora da shvati da su njihovim nesrećnim vladarima potrebni samo rat, razaranja i tragedija - rekao je Šeremet.

Krimski senator Sergej Cekov rekao je da ova poseta neće uticati na tok specijalne vojne operacije:

- Zapad jednostavno uliva neku nadu ukrajinskom rukovodstvu da se oružani sukob nastavi. To je Bajdenova samopromocija koja neće pomoći Ukrajini - rekao je Cekov.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track