PUTIN SUSPENDOVAO SPORAZUM NOVI START: Da li počinje trka u nuklearnom naoružanju?
Foto: EPA Dmitry Astakhov Sputnik Gove

NOVI OBRT

PUTIN SUSPENDOVAO SPORAZUM NOVI START: Da li počinje trka u nuklearnom naoružanju?

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da Rusija suspenduje svoje učešće u sporazumu sa Sjedinjenim Državama o ograničenju nuklearnog naoružanja, poznatijem kao Novi START, potpisanom 2010, i zapretio je da će sprovesti nove nuklearne probe ako to prvo učine SAD!

Ovim sporazumom se ograničava broj nuklearnih bojevih glava dugog dometa koje dve zemlje mogu da rasporede i ograničava upotreba raketa koje mogu da nose atomsko oružje.

Potpisan 2010.

- Rusija suspenduje učešće u sporazumu START - rekao je Putin u govoru o stanju nacije i dodao da se Rusija još ne povlači potpuno iz tog ugovora.

Kazao je da Rusija mora da bude spremna da nastavi testiranje nuklearnog oružja ako SAD to prve učine.

Rusija i SAD su 2010. potpisale sporazum Novi START, koji ograničava na 1.550 broj nuklearnih bojevih glava dugog dometa koje dve sile mogu da razmeste, kao i upotrebu projektila koji mogu da nose atomsko oružje.

Sporazum dozvoljava uzajamno proveravanje nuklearnih baza i pomoćnih objekata. Suspenzija i eventualno raskidanje sporazuma očekivano će dovesti do nove trke u naoružanju poput one ih 80-ih.

Putin je rekao da je Rusija pokušala da reši sukob u Donbasu na istoku Ukrajine mirnim putem i optužio Zapad da je kriv za rat, a da je posvećenost Zapada miru "svirepa laž".

Izveštaj UN

Ubijeno ili ranjeno 19.000 civila

Više od 19.000 civila ubijeno je ili ranjeno u Ukrajini otkako je Rusija izvršila invaziju pre gotovo godinu dana, saopštio je Savet UN za ljudska prava, uz ocenu da je to samo "vrh ledenog brega". U novom izveštaju navode se brojevi od najmanje 7.199 ubijenih civila i 11.756 ranjenih, iako se veruje da su pravi gubici znatno veći. Oko 90 odsto žrtava ubijeno je vatrenim oružjem, stoji u izveštaju.

- Želim da ponovim, oni su krivi za rat, a mi koristimo silu da ga zaustavimo - rekao je Putin i ponovio da Zapad hoće da iskoristi sukob u Ukrajini da "završi s Rusijom" i da je odgovoran za eskalaciju.

- Elite Zapada ne kriju svoj cilj, naneti strateški poraz Rusiji, odnosno završiti s nama jednom zauvek - rekao je Putin tri dana pre prve godišnjice ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara.

Analitičari za Kurir

Darko Obradović "Traži krivca za vojni fijasko"

Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu:

- Putin je raskinuo ugovor s ruskim narodom. On je 2000. na Novu godinu obećao Rusima mir, bezbednost i prosperitet, da bi 2022. obećao majkama i ženama da njihovi sinovi i muževi neće ginuti, a sada 2023. traži u Zapadu krivca za svoj vojni fijasko u Ukrajini. Nismo čuli opipljive argumente kako misli da spreči izolaciju Rusije. Ovo je ratni propagandni govor gubitnika. Namenjen je prosečnom Rusu kao objašnjenje zašto će da pogine u Ukrajini.

Darko Obradović
foto: Kurir televizija

Dejan Miletić "Cilj govora homogenizacija nacije"

Dr Dejan Miletić, predsednik Centra za proučavanje globalizacije:

- Putinov govor je bio u skladu homogenizacije nacije, što je posledica usložnjavanja vojne situacije na frontu. Činjenice govore da smo sve bliže crvenoj liniji kada se s konvencionalnog prelazi na nuklearno oružje. Ceo svet se talasa i naoružava van okvira sukoba Rusije i Ukrajine. Rusija kao jedna od najjačih nuklearnih sila mora biti spremna na dalje usavršavanje svog nuklearnog naoružanja usled očekivane eskalacije. Sve upućuje na to da će rat trajati godinama.

Dejan Miletić
foto: kurir tv

Rat se nastavlja

On je obećao da će "pažljivo" nastaviti vojnu kampanju:

- Da bi osigurali bezbednost naše zemlje, uklonili pretnje koje dolaze od postojećeg neonacističkog režima u Ukrajini od državnog udara 2014, odlučeno je da se sprovede specijalna vojna operacija. I mi ćemo rešavati korak po korak, pažljivo i metodično.

Ovo je bio 18. po redu tradicionalni godišnji Putinov govor. Izostao je samo 2022.

Savetnik Bele kuće za Nacionalnu bezbednost Džejk Saliven je Putinov govor opisao kao "apsurdni i antizapadni", dok je Mihajlo Podoljak, savetnik predsednika Ukrajine, rekao da je ruski predsednik u govoru "demonstrirao konfuziju i irelevantnost".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track