STRATEŠKE IGRE: Ukrajina je postala test za američki obračun s Rusijom i Kinom!
Foto: Maksim Blinov / Sputnik / Profimedia

STRATEGIJA

STRATEŠKE IGRE: Ukrajina je postala test za američki obračun s Rusijom i Kinom!

Planeta -

Dok Putin najavljuje da će rat trajati godinama, što odgovara i Kini, Bajdena već 2024. očekuju izbori, koji bi mogli da odrede sudbinu Ukrajine

Putovanje američkog predsednika Džozefa Bajdena u Evropu povodom godišnjice rata u Ukrajini naglasilo je još veći izazov sa kojim se Sjedinjene Države suočavaju - eru sukoba na dva fronta, s Rusijom i Kinom!

Kako navodi CNN u svojoj analizi, Bajdenova dramatična poseta Kijevu u ponedeljak, praćena zavijanjem sirena za vazdušnu opasnost, i njegov govor u Varšavi dan kasnije ojačali su podršku Zapada ukrajinskom otporu Rusiji i direktno se suprotstavili Vladimiru Putinu.

Bitka za opstanak

Predsednik Rusije je u svom godišnjem obraćanju označio rat u Ukrajini kao širu egzistencijalnu bitku protiv Zapada, navodeći mogućnost da može da potraje još godinama.

Džo Bajden
foto: EPA/Ballesteros

U međuvremenu, Kina je započela svoju stratešku igru. Nakon špijunskog spora oko balona, bivši šef diplomatije Vang Ji, posle bezbednosne konferencije u Minhenu, gde mu je državni sekretar SAD Entoni Blinken poručio da ne šalje oružje Rusiji, otputovao je u Moskvu, na sastanke s najvišim ruskim zvaničnicima.

Poslednji razvoj događaja ne znači da su iste pretnje iz Moskve i Pekinga po nacionalnu bezbednost SAD. Rat u Ukrajini je razotkrio rusku slabost, dok će zabrinutost zbog rastuće moći Kine zaokupljati Vašington veći deo ovog veka. Zasad dva američka neprijatelja nisu u formalnom savezu protiv SAD, ali definitivno mogu da unaprede težnje da naškode američkim interesima radeći zajedno.

Putin na stadionu Lužniki

Ponosni smo na one koji se bore u Ukrajini

U Moskvi, na stadionu Lužniki, okupilo se više hiljada ljudi kako bi se obeležila godišnjica pokretanja takozvane specijalne vojne operacije u Ukrajini. Na koncertu je nastupilo više ruskih pevača. Okupljene je sa bine pozdravio i predsednik Putin, koji je ponovio nekoliko omiljenih rečenica o patriotizmu i ljubavi prema Rusiji i vojnicima.

Vladimir Putin, Rusija
foto: Printscreen

- Ponosni smo na vojnike koji se bore herojski i hrabro na istorijskim granicama Rusije.

Putin se ranije sastao sa Vang Jiom, savetnikom za bezbednost kineskog predsednika Si Đinpinga.

- Međunarodni odnosi su komplikovani danas. U tom kontekstu, saradnja Kine i Rusije ima veliki značaj za stabilizaciju međunarodne situacije. Dostižemo nove horizonte - rekao je Putin.

Najava prolongiranja rata u Ukrajini dovodi Bajdena u nezahvalan položaj kad se ima u vidu da su u Republikanskoj stranci već najavili da neće blanko podržavati slanje oružja i novca Kijevu. Na dan kad je Bajden bio u prestonici Ukrajine, guverner Floride Ron Desantis, potencijalni kandidat republikanaca na izborima 2024, rekao je da "budućnost Ukrajine neće biti prioritet ako pobedi na izborima":

- Strah od ulaska ruskih trupa u zemlje NATO i svega što se imputira nije ni blizu da se dogodi - rekao je Desantis. Bajdenovo obećanje da će podržavati Ukrajinu dokle god bude bilo potrebno stoga ne može biti garancija. Možda će izbori 2024. biti ključni za Ukrajinu koliko i za Vašington.

Raskid s Rusijom

Bajdenovu posetu Evropi treba posmatrati i kao konačan raskid veza s Rusijom dok se na horizontu već javlja novi izazov - Kina. Pre invazije Moskva i Peking su učvrstili "prijateljstvo bez granica" i tokom protekle godine Si Đinping je držao Kinu po strani.

Si Điping
foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, letošnji izlet na Tajvan Nensi Pelosi, predsednice Predstavničkog doma Kongresa SAD, i spor oko špijunskih balona sve više guraju Peking ka Moskvi.

Interes Kine je da se rat prolongira jer Amerika neće moći da se posveti Aziji u potpunosti dok je okrenuta ka Ukrajini. Istovremeno, moguće su i pukotine u odnosima između Amerike i Evrope, čije jedinstvo nije tako čvrsto kako se čini. To je još jedan od izazova za administraciju u Vašingtonu.

Pripreme za posetu

Si Đinping uskoro u Moskvi

Dnevnik Vol strit džornal objavio je da kineski predsednik Si Đinping planira da u narednih nekoliko meseci poseti Moskvu, gde će se sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Cilj posete navodno je promocija mirovnog plana koji Kina planira da predstavi na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu. Poseta je planirana za drugu polovinu aprila ili maj, preneo je dnevnik pozivajući se na dobroobaveštene izbore.

Donald Tramp

Na ivici smo trećeg svetskog rata

Bivši predsednik SAD Donald Tramp izjavio je da svet nikada nije bio bliži trećem svetskom ratu i da aktuelni američki predsednik Džozef Bajden svojim akcijama podrške Ukrajini gura svet u rat.

- Ako pogledate i shvatite koje korake Bajden preduzima u vezi sa Ukrajinom, videćete da nas sistematski, ali možda i nesvesno, gura u ono što bi uskoro moglo da preraste u treći svetski rat - izjavio je Tramp.

On je povodom godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu izjavio da se rat nikada ne bi desio da je on na čelu države jer je, dok je bio predsednik, odbijao sve "pogubne savete" vašingtonskih generala, birokrata i diplomata, koji znaju samo kako da SAD uvuku u sukob, ali ne i kako da iz njega izađu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track