NAJJASNIJA SLIKA KINESKOG BALONA U VAZDUHU DO SADA: Pilot uzleteo iznad objekta par trenutaka pre obaranja i uslikao SELFI (FOTO)
Foto: Printscreen/Twitter

selfi sa "špijunom"

NAJJASNIJA SLIKA KINESKOG BALONA U VAZDUHU DO SADA: Pilot uzleteo iznad objekta par trenutaka pre obaranja i uslikao SELFI (FOTO)

Planeta -

Pentagon je objavio selfi fotografiju koju je zabeležio pilot u Air Force U2S Dragon Lady letelici koji je nadgledao kineski špijunski balon dok je lebdeo američkim vazdušnim prostorom ranije ovog meseca, prenosi Daily Mail.

Tokom leta balona, redovno su ga pratili američki špijunski avioni pre nego što je oboren iznad obale Južne Karoline.

Pre objavljivanja fotografije, CNN je izvestio da je "selfi dostigao legendarni status“ u okviru američko-kanadske severnoameričke komande vazdušno-kosmičke odbrane i Pentagona.

Fotografija prikazuje senku koju baca avion U2 preko vrha površine balona. Zvaničnici su rekli da je špijunska letelica tokom svoje misije dostigla visinu od 18 do 21 kilometra.

Prema izveštaju The Drive-a, U2S Dragon Lady je jedini avion u američkom arsenalu koji je mogao da dostigne potrebnu visinu za snimanje fotografije iznad balona.

Veruje se da su mornarica, obalska straža i osoblje FBI-a sakupili sve ostatke balona sa okeana, što je uključivalo ključnu opremu iz tereta koja bi mogla da otkrije koje informacije je bilo u stanju da nadgleda i prikupi.

Američka severna komanda je u saopštenju navela da su operacije obaranja završene u četvrtak i da su poslednji delovi na putu ka FBI laboratoriji u Virdžiniji nakon čega sledi analiza. Rečeno je da su vazdušna i pomorska ograničenja u Južnoj Karolini ukinuta.

Najava je obuhvatila tri dramatične nedelje u kojima su američki borbeni avioni oborili četiri vazdušna objekta - kineski balon 4. februara i tri mnogo manja objekta oko nedelju dana kasnije iznad Kanade, Aljaske i jezera Hjuron.

Završetak operacije poklapa se sa klubom iz Ilinoisa koji kaže da je njihov balon nestao iznad Aljaske u isto vreme kada je borbeni avion oborio jedan u blizini.

(Kurir.rs/Daily Mail)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track