Vang Ji i Putin o kinesko-ruskim odnosima i Ukrajini
Foto: Foto Kineska medijska grupa

poseta moskvi

Vang Ji i Putin o kinesko-ruskim odnosima i Ukrajini

Planeta -

Kina je voljna da radi sa Rusijom na održavanju strateškog fokusa, produbljivanju političkog međusobnog poverenja, jačanju strateške koordinacije, proširenju praktične saradnje i zaštiti legitimnih interesa dveju zemalja i igranju konstruktivne uloge u promovisanju svetskog mira i razvoja, rekao je Vang Ji, direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK), saopšteno je u sredu.

Vang je to rekao tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

''Trenutna međunarodna situacija je komplikovana i teška, ali odnosi Kine i Rusije su izdržali test međunarodne situacije i zreli su, žilavi i stabilni'', rekao je Vang, koji je i član Političkog biroa Centralnog komiteta KPK.

Istakao je da sveobuhvatno strateško partnerstvo Kine i Rusije nikada ne cilja na treću stranu, niti dozvoljava mešanje ili prinudu treće strane.

Napomenuvši da odnosi Kine i Rusije dele čvrstu političku, ekonomsku i kulturnu osnovu, Vang je rekao da je podrška dve zemlje svetskoj multipolarizaciji i demokratiji u međunarodnim odnosima u skladu sa trendom vremena.

Sa svoje strane, Putin je rekao da se odnosi Kine i Rusije kreću ka postavljenim ciljevima.

Kazao je da su obe strane postigle plodne rezultate u saradnji u različitim oblastima i koordinaciji u multilateralnim organizacijama, kao što su Šangajska organizacija za saradnju i BRIKS.

On je dodao da su ojačali solidarnost i saradnju u međunarodnim poslovima, što je od velikog značaja za unapređenje demokratije u međunarodnim odnosima, kao i globalne ravnoteže i stabilnosti.

Dve strane su takođe imale detaljnu razmenu mišljenja o ukrajinskom pitanju.

Vang je izrazio zahvalnost što je ruska strana ''reafirmisala'' svoju spremnost da problem reši kroz dijalog i pregovore.

'' Kina će, kao i uvek, podržavati objektivan i nepristrasan stav i igrati konstruktivnu ulogu u pronalaženju političkog rešenja za krizu'', zaključio je Vang.

Kurir.rs/Kineska medijsak grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track