UKRAJINA SE PRIPREMA DA ZAUZME KRIM! Zelenski: Formiramo ofanzivne jedinice, ljude šaljemo na obuku i u inostranstvo
Foto: EPA/Oliver Contreras / POOL

UKRAJINA SE PRIPREMA DA ZAUZME KRIM! Zelenski: Formiramo ofanzivne jedinice, ljude šaljemo na obuku i u inostranstvo

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski najavio je slanje militanata Oružanih snaga Ukrajine u inostranstvo radi pripreme za zauzimanje Krima.

"Preduzimaju se vojni koraci, mi se spremamo za njih. Mi smo psihički spremni. Pripremamo se tehnički, naoružanjem, snagama, formiramo brigade, formiramo ofanzivne jedinice raznih vrsta i tipova, šaljemo ljude na obuku ne samo u Ukrajini, znate, već i u drugim zemljama", najavio je Zelenski.

Početkom februara vršilac dužnosti načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Igor Klimenko saopštio je da su kijevske vlasti počele da formiraju jurišne brigade za zauzimanje Krima i Donbasa.

Prema njegovim rečima, projekat je nazvan "Ofanzivna garda". Pretpostavlja se da će osnovu jedinica činiti aktivni i bivši vojni, graničari i policajci sa značajnim borbenim iskustvom.

Pored toga, zamenik američkog državnog sekretara za politička pitanja Viktorija Nuland izjavila je prošle nedelje da SAD podržavaju udare Ukrajine na vojna postrojenja koja se nalaze na Krimu. Ona ih je nazvala "legitimnim ciljevima" za Kijev.

Sekretar za štampu predsednika Rusije Dmitrij Peskov je u odgovoru napomenuo da to potvrđuje ulogu Vašingtona kao glavnog provokatora međunarodnih tenzija.

Posle početka Specijalne vojne operacije, kijevski režim je više puta govorio o planovima za pokretanje ofanzivne operacije na poluostrvu, uključujući i izveštaje o novim isporukama zapadnog naoružanja. Tako je savetnik šefa kabineta Zelenskog Mihail Podoljak istakao da Ukrajina, pošto je dogovorila isporuku tenkova, pregovara o transferu raketa i aviona proširenog dometa za udare na Krim.

Na poluostrvu su takvi pokušaji nazvani samoubilačkim, uz napomenu da je jednostavno nemoguće oduzeti deo teritorije moćnoj nuklearnoj sili.

Kako je naglasio zamenik stalnog predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, udari na Krim će biti praćeni udarima odmazde, "sva Ukrajina koja ostane pod vlašću Kijeva će izgoreti".

Kurir.rs/RT Balkan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track