OTVOREN MEGAZATVOR: Gangsteri poslati u ćelije s porukom: Odavde NIKAD nećete izaći!
Foto: SECRETARIA DE PRENSA DE LA PRESIDENCIA

OTVOREN MEGAZATVOR: Gangsteri poslati u ćelije s porukom: Odavde NIKAD nećete izaći!

Planeta -

Hi­lja­de osu­m­nji­če­nih čla­no­va ban­di u Salvadoru za­vr­ši­le u tek otvo­re­nom Cen­tru za su­zbi­ja­nje te­ro­ri­z­ma, ko­ji ima 40.000 mesta

Vlasti Salvadora prebacile su hiljade osumnjičenih članova bandi u tek otvoreni megazatvor, što je najnoviji pokušaj razbijanja moćnih kriminalnih organizacija u ovoj latinoameričkoj zemlji, javlja Rojters.

- Ovo će biti njihov novi dom, gde neće više moći da naude običnim građanima - poručio je Najib Bukele, predsednik Salvadora, na Tviteru.

Rak društva

Oko 2.000 gangstera je prebačeno u zatvor nazvan Centar za suzbijanje terorizma (CECOT), koji ima mesta za 40.000 robijaša, što ga čini najvećim na američkom kontinentu.

1 / 5 Foto: EPA Government of El Salvador HANDOUT

- Eliminišemo ovaj rak iz našeg društva. Znajte da nikada nećete moći da izađete iz ovog zatvora, platićete za to što ste kukavički teroristi - poručio je ministar pravde i bezbednosti Gustavo Viljatoro.

Okršaj

Na slikama i snimcima koje su objavili vide se gomile robijaša samo u belim bermudama, nabijenih u gomile i ošišanih do glave. Predsednik Bukele je prošle godine objavio rat bandama, koje su postale sve jače i brutalnije. Od tada je uhapšeno više od 64.000 osumnjičenih članova bandi. U ćelijama ima 80 metalnih ležaja na svakih 100 zatvorenika, a neće biti ni dušeka na njima.

Andrija Ivanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track