"TRENUTNO NEMA USLOVA": Oglasio se Kremlj povodom kineskog plana za MIR U UKRAJINI
Foto: Shutterstock

"TRENUTNO NEMA USLOVA": Oglasio se Kremlj povodom kineskog plana za MIR U UKRAJINI

Planeta -

Zvanična Moskva konačno se oglasila o kineskom "mirovnom planu" za Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva pridaje veliku pažnju kineskom planu, i da će detalji tog plana biti pažljivo razmatrani.

"Kremlj poklanja veliku pažnju kineskom mirovnom planu za Ukrajinu, dok njegovi detalji treba da budu predmet pažljive analize i proračuna, a ovo je dug i stresan proces", rekao je portparol predsednika Ruske Federacije Dmitrij Peskov.

On je rekao da svaki pokušaj da se stvori plan koji ima za cilj da sukob prebaci na "miran kurs" zaslužuje pažnju.

"Mi se sa velikom pažnjom odnosimo prema planu naših kineskih prijatelja. Što se tiče detalja, naravno, detalji bi trebalo da budu predmet pažljive analize, uzimajući u obzir interese strana koje su veoma različite. Ovo je veoma dug i stresan proces“, rekao je Peskov novinarima.

Podsetimo, Kina je u petak objavila dokument od 12 tačaka za Ukrajinu.

U tom dokumentu, Kina je detaljno iznela svoj stav o ratu u Ukrajini i pozvala na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen onlajn, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

U dokumentu se navodi sledećih 12 tačaka: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, prekid neprijateljstava, nastavak mirovnih pregovora, rešavanje humanitarne krize, zaštita civila i ratnih zarobljenika, očuvanje bezbednosti nuklearnih elektrana, smanjenje strateških rizika, olakšavanje izvoza žitarica, zaustavljanje jednostranih sankcija, održavanje industrijskih i lanaca snabdevanja stabilnim, kao i promovisanje postkonfliktne obnove.

(Kurir.rs/Telegraf)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track