FINSKA GLASA U ULASKU U NATO: Počela parlamentarna rasprava! Nemaju vremena da čekaju Šveđane
Foto: Shutterstock

pred parlamentarne izbore

FINSKA GLASA U ULASKU U NATO: Počela parlamentarna rasprava! Nemaju vremena da čekaju Šveđane

Planeta -

Finska će danas početi završnu parlamentarnu raspravu o pridruživanju NATO na kojoj se očekuje glasanje o pridruživanju tom vojnom savezu što pre, ne čekajući susednu Švedsku i prethodnu potvrdu Turske i Mađarske, ali ni izbore u aprilu, javljaju mediji u EU.

Vladu premijerke Sane Marin 2. aprila čekaju izbori pa Helsinki želi da izbegne bilo kakav politički vakuum za ulazak u Alijansu čim parlamenti u Ankari i Budimpešti ratifikuju njihov zahtev za članstvo.

To znači da možda neće čekati na susednu Švedsku, također kandidatkinju za NATO, koja se trenutno suočava sa vetom Turske.

Nakon invazije Rusije na Ukrajinu, Finska i Švedska su odustale od decenijama duge politike vojnog nesvrstavanja i podnele zahtev za pridruživanje Severnoatlantskom savezu u maju prošle godine, podseća agencija AFP.

Danas će 200 poslanika finskog parlamenta održati konačnu raspravu o nacrtu zakona za pridruživanje NATO, a glasanje se očekuje najkasnije do srede.

U maju prošle godine za članstvo u NATO glasalo je 188 od 200 poslanika, a Finci ne sumnjaju da će i na konačnom glasanju odluka biti usvojena bez mnogo protivljenja, navodi france24.

Njihova se rasprava poklapa s dolaskom generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u Finsku, gde će se sastati sa čelnicima te nordijske zemlja.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track