TRANSRODNA ŽENA OSUĐENA NA 8 GODINA: Izrečena presuda za DVOSTRUKO SILOVANJE dok je bila muškarac, slučaj izazvao bes javnosti
Foto: Printscreen Twitter/Info_Tale

proglašena krivom

TRANSRODNA ŽENA OSUĐENA NA 8 GODINA: Izrečena presuda za DVOSTRUKO SILOVANJE dok je bila muškarac, slučaj izazvao bes javnosti

Planeta -

Transrodna žena, osumnjičena za dvostruko silovanje čiji je slučaj izazvao bes javnosti, osuđena je na osam godina zatvora.

Isla Brajson (31) je prošlog meseca proglašena krivom za silovanje dve žene dok je bila muškarac.

Na sudu je rečeno da je Brajson napala jednu žrtvu 2016. godine, a drugu 2019. u Glazgovu.

Obe žrtve je upoznala onlajn, a tužioci su rekli da je napadala ranjive žene, prenosi Sky news.

Brajson je odbacila optužbe, i rekla sudu da nikada ne bi povredila nijedno ljudsko biće. Tvrdila je da su obe žrtve pristale na seks.

Međutim, kaucija joj je ukinuta nakon osude i određen joj je pritvor do izricanja presude kako bi se omogućilo sudu da prikupi "što je više moguće".

Odluka Škotske zatvorske službe (SPS) da Brajson prvobitno smesti jedini ženski zatvor Kornton Vejl u Škotskoj, dovela je do reakcije javnosti i političara.

Brajson je premeštena na muško odeljenje za nekoliko dana, a ministar pravde Kit Braun naredio je hitnu reviziju slučaja.

Isla, koja se ranije zvala Adam Grem, izvršila je seksualne napade tokom 2016. i 2019. godine.

Adam je tvrdio da je još od četvrte godine imao probleme sa polom, a proces promene započeo je 2020. godine.

Prva žrtva je tokom suđenja izjavila da je tokom zlostavljanja više puta ponavljala reč "ne", dok je druga rekla da se silovanje dogodilo u njenom stanu kada je Adam došao da gledaju film.

(Kurir.rs/Telegraf/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track