U 2022. IZGUBIO 200 MILIJARDI DOLARA: Ilon Mask ponovo najbogatiji na svetu!
Ima se, može se: Milijarder Ilon Mask, Foto: Shutterstock

RAST DEONICA TESLE

U 2022. IZGUBIO 200 MILIJARDI DOLARA: Ilon Mask ponovo najbogatiji na svetu!

Planeta -

Vrednost bogatstva kontroverznog američkog bogataša sada iznosi preko 187 milijardi dolara, navodi Blumberg

Američki milijarder Ilon Mask ponovo je najbogatiji čovek na svetu! Vrednost njegovog bogatstva trenutno iznosi 187,1 milijardu dolara, navodi agencija Blumberg. Za povratak na prvo mesto prestižne liste Mask može da zahvali novom rastu vrednosti deonica njegove kompanije "Tesla", koja se bavi proizvodnjom električnih automobila.

Kupio Tviter

On je sa prvog mesta liste potisnuo Francuza Bernara Arnoa, prvog čoveka kompanije LVMH, u čijem vlasništvu se nalaze neki od najprestižnijih svetskih brendova, kao što su "Moet", "Enesi", "Luj Viton" i drugi... Vrednost Arnoove imovine procenjena je na 185 milijardi dolara.

Vrednost akcija "Tesle" porasla je za 5,46 odsto na berzi u ponedeljak (207,6 dolara). U poslednjih godinu dana njihova vrednost je generalno gledano pala za 23 odsto. Zbog toga je Mask prošlu godinu završio s minusom od čak 200 milijardi dolara. To je ujedno bio najveći pojedinačni gubitak među najbogatijim ljudima na svetu prošle godine.

Rekordnom gubitku u 2022. doprinelo je i to što je Mask potrošio 44 milijarde dolara na kupovinu Tvitera, društvene mreže koja je popularna kod novinara, sportista i poznatih. Od kupovine Tvitera prošle jeseni Mask je otpustio skoro dve trećine radnika, zbog pada prihoda od reklamiranja. Zbog ove kupovine Mask je morao da proda akcije "Tesle" vredne čak 23 milijarde dolara, što je dodatno uticalo na njegov pad prihoda prošle godine.

Novi model

Akcije "Tesle" danas će ponovo biti na ispitu jer je zakazano predstavljanje nove, treće generacije jeftinijeg električnog automobila. Stručnjaci nisu sigurni kako će se predstavljanje novog modela odraziti na njihovu vrednost. Tržište električnih automobila je u krizi već duže od godinu dana, čemu je doprinelo i zatvaranje Kine usled antikovid mera.

Promena politike zvaničnog Pekinga pogurala je industriju, ali investitori su vrlo oprezni usled poskupljenja energenata izazvanih ratom u Ukrajini i napetih odnosa između Vašingtona i Pekinga.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track