"OVO SE NIJE DESILO U SKORIJOJ ISTORIJI" Ristić upozorio: Otvorila se rupa dugačka 300 km! Ovaj mesec biće kritičan za PLANETU
" Ovo se nije desilo u poslednjih 100 godina!", Foto: Kurir TV, Shutterstock

nezapamćeni zemljotresi

"OVO SE NIJE DESILO U SKORIJOJ ISTORIJI" Ristić upozorio: Otvorila se rupa dugačka 300 km! Ovaj mesec biće kritičan za PLANETU

Planeta -

Tursku oblast Kahramanmaraš 6. februara pogodila su dva razorna zemljotresa. Od tada je usledila serija podrhtavanja tla u Turskoj, koja i dalje ukazuju na opasnost.

Ivan Ristić, meteorolog i Sanja Drezgić-Ostojić, kooridnator za pripreme za nesreće i delovanje u nesrećama Crvenog krsta Srbije gostovali su u jutarnjem programu Redakcija u razgovoru o dešavanjima u Turskoj.

Ristić ističe da se ovo nije dešavalo u skorijoj istoriji.

- Ovo se nije desilo u skorijoj istoriji. Ovo nije zanemarljivo. Sve preko pet rihtera imali smo svega 10 u poslednjih 100 godina. Napravila se rupa dugačka 300 kilometara. U Čileu 1960. godine, kada je bio najjači zemljotres napravila se rupa od 1.500 kilometara. Postoje još neke sile i kretanja ispod zemlje koje utiču na to - započeo je i najavio neoptimistična predviđanja.

03:42

Meteorolog Ivan Ristić upozorio planetu: Ovo se nije desilo u poslednjih 100 godina!

- Poznati Holanđanin je najavio je da će prva nedelja marta biti kritična za celu planetu, tada se očekuje zemljotres preko 8 Rihtera - dodao je.

O situaciji sa preživelima i broju žrtava, pričala je Ostojić, koja je istakla jako veliku solidarnost Srbije.

zemljotres, Ivan Ristić
foto: Kurir tv

- Imali smo ogromnu inicijativu građana da pomognu pri ovoj tragičnoj nesreći i to u vidu novca i razne vrste pomoći. Jedan deo je upućen u Tursku i Siriju. Ono što Crveni krst radi, novac koji se prikuplja preko nas se uključuje u te globalne apele kojim kordinira Međunardona federacija Crvenog krsta. A ta pomoć iznosi 650 miliona švajcarskih franaka - otkrila je.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track