PAKAO NA ZEMLJI! Ukrajinski pukovnik: Ruske trupe razbijaju Bahmut na molekule!
Potpuno razaranje: Bahmut je postao jedna velika ruševina, Foto: AP

PAKAO NA ZEMLJI! Ukrajinski pukovnik: Ruske trupe razbijaju Bahmut na molekule!

Planeta -

Nismo opkoljeni. Neprijatelj nas granatira iz svih oružja. Pokušavaju da preseku "put života", navodi Jurij Madjar iz 28 motorizovane brigade

Najžešće borbe na istoku Ukrajine i dalje se vode u Bahmutu, strateški važnom gradu koji ruske trupe pokušavaju da osvoje još od prošle jeseni i koji je pretrpeo velika razaranja!

U njemu je pre rata živelo oko 70.000 stanovnika, a veruje se da je u njemu ostalo manje od 5.000. Grad, prema nezvaničnim informacijama, brani oko 7.000 dobro utvrđenih Ukrajinaca, na koje osim ruskih regularnih snaga jurišaju pripadnici plaćeničkog odreda Vagner.

Proboj na severu

Ruski izvori navode da su njihove snage na oko kilometar od centra i da se vrlo brzo može očekivati osvajanje grada. Ali tako ne misle i njegovi branioci:

- U poslednja 24 sata neprijatelj još više besni. Granatira nas iz svih oružja. Ruske trupe razbijaju Bahmut na molekule - kaže pukovnik Jurij Madjar, komandant 28. motorizovane brigade Ukrajinskih oružanih snaga, i dodaje:

Borba: Pukovnik Jurij Madjar, komandir 28. motorizovane brigade
Borba: Pukovnik Jurij Madjar, komandir 28. motorizovane brigadefoto: Printscreen

- Na severnom krilu je situacija komplikovana. Neprijatelj sanja da preseče ulaz u grad i zauzme deo poznat kao put života pod svoju kontrolu. Oglasio se i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je rekao da se "silina borbe samo pojačavaju":

- Najveće teškoće su, kao i ranije, u Bahmutu. Rusija ne broji svoje ljude, već ih neprestano šalje u napad. Silina borbe samo se pojačava - rekao je Zelenski.

Raketiranje ne prestaje: Višecevni bacač
Raketiranje ne prestaje: Višecevni bacačfoto: EPA

Ukrajinski vojni analitičar Oleh Zdanov rekao je da "proboj na severnom krilu Bahmuta", u kojem su ruske trupe juče došle između sela Berkivka i Jahidne u svom pokušaju da opkole grad, "predstavlja jasnu pretnju". CNN je preneo izjavu jednog ukrajinskog vojnika koji je želeo da ostane anoniman:

Kupovina vremena

- Naselje Kromove je ključ za odbranu grada. Kad bude zauzeto, ostaće samo jedan put Bahmut-Kostjantinivka za dopremanje municije i hrane. Već je pod kontrolom neprijateljske vatre, a ako ga neprijatelj zauzme, ostaćemo odsečeni. Grad će se braniti do kraja, bez obzira na sve. Svi razumemo da se držimo i umiremo kako bismo kupili vreme za prolećnu protivofanzivu - rekao je on.

Smrt: Tela poginulih vojnika
Smrt: Tela poginulih vojnikafoto: AP

Ruska državna novinska agencija RIA objavila je video za koji navodi da prikazuje ruske borbene avione iznad grada:

- Drago nam je da su naši. Avioni pomažu snagama Vladimira Putina psihološki - kaže na snimku pripadnik Vagnera.

UKRATKO

- Šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba rekao je da je Ukrajina "preživela najtežu zimu u svojoj istoriji"

- Ruska vojska je saopštila da je oborila deset ukrajinskih dronova tokom napada na svoje instalacije na Krimu

- Na meti ruskih dronova bila je i ruska baza u gradu Jejsku, koji se nalazi preko Azovskog mora

- Na internetu se pojavio snimak striptiza ruskog generala Matovnikova, nakon što su beloruski partizani oštetili ruski špijunski avion- Finski parlament je sa 184 glasa za i sedam protiv izglasao zakon koji omogućuje zemlji da postane članica NATO.

Aleksandar Lukašenko

Podrška za kineski plan

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko izjavio je u razgovoru s kineskim predsednikom Si Đinpingom u Pekingu da u potpunosti podržava kineski predlog za rešenje konflikta u Ukrajini.

- Belorusija se aktivno zalaže za predloge za mir i potpuno podržava vašu inicijativu za međunarodnu bezbednost - rekao je Lukašenko, saveznik Moskve u ukrajinskom ratu.Peking je prošlog petka, na prvu godišnjicu početka ruske invazije, objavio dokument u 12 tačaka u kome se Moskva i Kijev pozivaju da održe mirovne pregovore.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track