OVO SU BILE FATALNE NAREDBE ŠEFA STANICE PRE TRAGEDIJE! Objavljeni razgovori sa mašinovođom: Jedna greška bila je KOBNA! (DIJALOG)
Foto: AP/Vaggelis Kousioras, AP/George Kidonas

OVO SU BILE FATALNE NAREDBE ŠEFA STANICE PRE TRAGEDIJE! Objavljeni razgovori sa mašinovođom: Jedna greška bila je KOBNA! (DIJALOG)

Planeta -

Grčki mediji objavili su dijalog između mašinovođe putničkog voza "Intersiti 62" i šefa stanice u Larisi.

Kao što se može videti iz kratkih razgovora, šef stanice ga upućuje da uđe na kolovoz i nastavi put sa linije Solun – Atina, gde je već saobraćao komercijalni voz.

Kako navodi, "Prototema", mašinovođu nije iznenadilo crveno svetlo koje je video ispred sebe, jer svetlosna signalizacija ne radi.

Grčka, sudar, vozovi, tragedija
foto: Printscreen Twitter

Naime, kako su rekli izvori, šef stanice nije ni shvatio da je voz ušao u suprotni kolosek, pa nije bilo šanse da ispravi svoju grešku u preostalih nekoliko minuta. Pomenuti sajt je preneo razgovor, koji je izgledao ovako:

Mašinovođa - Da li se čujemo, Larisa ?

Šef stanice - Čujemo se. Sa brojem 47 prolazite kroz crveni izlazni semafor do novog ulaznog semafora Poros.

Mašinovođa - Odlazim?

Šef stanice - Odlaziš, odlaziš.

Mašinovođa - Urađeno, prijatno veče.

Načelnik stanice - Srećno.

"Prototema" je objavila i razgovor između šefa stanice i skretničara, koji otkriva šta se dogodilo:

Skretničar - Da li da se vratim?

Šef stanice - Ne, ne kao što jeste, jer sledi 1564.

Skretničar - Gotovo, pa, ostaviću kako je dijagonalno.

Grčka, voz, Nesreća
foto: AP/Vaggelis Kousioras

Ovaj kratak razgovor otkriva šta se zaista dogodilo: skretničar je pitao šefa stanice da li treba da okrene ključ pravo - da bi voz nastavio normalnom linijom, bez problema. Međutim, šef stanice mu je rekao da će lokalni voz koristiti dijagonalu, što je i učinio. Ali onda je šef stanice zaboravio da okrene ključ, pa je Interciti ušao u suprotan kolosek.

Dijalozi su formalni – pošto mašinovođe nisu imale razloga da dovode u pitanje naredbu upravnika stanice, jer su verovali da je kontaktirao svog kolegu na sledećoj stanici, u Nejos Porosu, i smatrali da je linija slobodna.

Grčka, voz, Nesreća
foto: AP/Vaggelis Kousioras

Napominje se da je ovog dana zabeleženo nekoliko tehničkih problema, usled kojih su delovi linija u intervalima bili zatvarani.

Sam Intersiti je krenuo u 22.48 sa zakašnjenjem od 48 minuta sa železničke stanice Paleofarsalo - i stigao je na "susret smrti" sa komercijalnim vozom nekoliko minuta posle 23.00 sata.

Šef stanice, nakon što je prvobitno tvrdio da je "zaključao" voz na pravoj liniji, "ali nije poslušao sistem", priznao je svoju fatalnu grešku u ispitivanju i suočava se sa teškom optužnicom za ubistvo iz nehata.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track