DOBILI SU DEČAKA VANTELESNOM OPLODNJOM I SREĆI NIJE BILO KRAJA: Onda su saznali da su mu lekari greškom usadili smrtonosni GEN
Foto: privatna arhiva

DOBILI SU DEČAKA VANTELESNOM OPLODNJOM I SREĆI NIJE BILO KRAJA: Onda su saznali da su mu lekari greškom usadili smrtonosni GEN

Planeta -

Džejson i Melisa Dijaz su se nadali da će zaštititi svoju decu od smrtonosnih gena za rak koje su oboje nasledili. Melisa ima mutaciju BRCA-1, što povećava rizik od razvoja raka dojke i jajnika. Džejson ima mutaciju gena CDH1, što ga čini veoma podložnim razvoju naslednog raka želuca.

Kada su odlučili da pokušaju da imaju decu, par se odlučio za vantelesnu oplodnju u klinici "HRC Fertiliti" u nadi da će njihova deca moći da izbegnu genetske mutacije koje su uticale na njihove porodice i njih same. Ali prema tužbi podnetoj Višem sudu okruga Los Anđelesa, umesto toga, porodica je doživela medicinsku noćnu moru. Jednogodišnji sin para ima istu retku genetsku mutaciju CDH1 kao i Džejson, navodi se u tužbi.

Oni tvrde da je klinika za plodnost svesno implantirala embrion sa mutacijom gena CDH1, iako su oni posebno radili sa klinikom kako bi osigurali da mogu imati decu bez ove specifične mutacije. Oni tvrde da je klinika zatim pokušala da prikrije svoju grešku.

- Nikad nisam pomislila da bi se ovo moglo dogoditi - rekla je Melisa (31) na konferenciji za novinare na kojoj je najavljivala tužbu.

- Slomljeno nam je srce zbog toga kroz šta će naš voljeni sin morati da prođe zbog ponašanja i laži HRC-a.

Godine 2018, iste godine kada su se njih dvoje venčali, tada 32-godišnjem Džejsonu dijagnostikovan je nasledni rak želuca. Kada hemoterapija nije uspela, podvrgnut je gastrektomiji - potpunom uklanjanju stomaka, navodi se u tužbi.

- Život nakon operacije uklanjanja stomaka je izuzetno težak - rekao je Džejson, koji sada ima 37 godina, navodeći probleme sa hranom i varenjem koji utiču na njegov svakodnevni život. Ima i dve tetke koje su umrle od raka želuca u četrdesetim godinama, kaže se u tužbi.

Dijazovi su znali da ne žele da se njihova deca suočavaju sa istim izazovima. Prema tužbi, par je istraživao svoje mogućnosti za vantelesnu oplodnju pre nego što je izabrao HRC Fertiliti i dr Bradforda Kolba, koji je takođe tuženi u tužbi.

bebe, beba
foto: Shuttrestock

Kliniku "HRC Fertiliti" i doktora Kolba je takođe tužio 2022. istopolni par koji je tvrdio da je ženski embrion pogrešno implantiran u njihovu surogat kada su izjavili da žele muški embrion.

Tokom svog prvog sastanka sa Kolbom u decembru 2018. godine, par je rekao doktoru da nameravaju da izbegnu prenošenje genetskih mutacija koje ih stavljaju u veći rizik od razvoja raka, navodi se u sudskim dokumentima.

Melisa je podvrgnuta dvema odvojenim procedurama za vađenje jajnih ćelija, iz kojih je embriološka laboratorija HRC Fertiliti napravila pet embriona. U avgustu 2020. implantiran je čist embrion bez mutacije CDH1 ni gena BRCA-1, ali je Melisa pobacila.

Prema navodima iz tužbe, nijedan od preostalih embriona nije bio bez mutacija. Svi su nosili ili CDH1 ili BRCA-1 gen, ali su Dijazovi odlučili da implantiraju muški embrion sa BRCA-1 genom u svom sledećem pokušaju, jer je bilo manje verovatno da će dečak razviti rak dojke, navodi se u tužbi.

U septembru 2021. godine, Dijazi su dočekali dečaka, a porodice su priredile ogromnu zabavu, verujući da su „razbili kletvu“ koja ih je mučila, navodi se u tužbi. Ali njihova radost je bila kratkog veka.

Par je odlučio da pokuša da dobije drugu bebu u julu 2022. pre nego što je Melisa morala da ukloni jajnike iz predostrožnosti zbog njenog visokog rizika od raka, navodi se u tužbi.

Kada je od novog koordinatora za vantelesnu oplodnju zatražila kopiju izveštaja o njenom embrionu, par je otkrio embrion koji su implantirali, a sada je njihov „srećni radosni dečak“ nosio genetske mutacije raka želuca i dojke, navodi se u tužbi. Izveštaj o embrionima je čak sadržao i rukom pisane beleške u kojima se navodi da je transplantacija nosila mutaciju CDH1-gena, navodi se u tužbi.

Oni tvrde da je HRC Fertiliti nazvao Melissu i priznao da su napravili ozbiljnu grešku, kaže se u sudskim dokumentima.

Dečak sada ima više od 80% šanse da razvije rak stomaka, navodi se dalje.

Džejson je rekao da ne bi želeo da iko pati od raka na način na koji on i njegova porodica pati, ali da voli svog sina više od svega i da će biti tu za njega tokom njegovog putovanja.

- Znam, nekako ćemo to prebroditi snagom i milošću - rekao je.

- Ali mora postojati pravda, zaključuje on.

Kurir.rs/CBS news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track