NE MOGU DA ZAMISLIM ŠTA BI BILO DA RUSIJA IZGUBI RAT Orban: To bi bio šok gori od raspada Jugoslavije GLOBALNA KATASTROFA
Foto: Shutterstock

OLAKO SE SHVATA TAKAV SCENARIO

NE MOGU DA ZAMISLIM ŠTA BI BILO DA RUSIJA IZGUBI RAT Orban: To bi bio šok gori od raspada Jugoslavije GLOBALNA KATASTROFA

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban je za švajcarski list Veltvohe rekao da je Rusija nuklearna sila i da bi bio geopolitički šok da ona izgubi rat, prenosi mađarski Dejli njuz.

On je rekao da ne može ni da zamišlja šta bi bilo da Rusija izgubi rat.

Viktor Orban
foto: EPA-EFE/Zoltan Mathe

- To bi bio globalni, potencijalno katastrofalan zemljotres, mnogo gori od raspada bivše Jugoslavije. Činjenica da Zapad tako olako shvata taj scenario pokazuje zastrašujucu slepilo prema rizicima koji su svojstveni našoj politici - rekao je on.

Evropa bi trebalo da bude u stanju da se brani, rekao je Orban.

- Rešenje bi bio evropski NATO“, rekao je on.

Dok Zapadu nedostaje volja da posreduje u miru, Kina, Indija, arapske zemlje, Turska i Brazil žele upravo to, rekao je Orban.

- Zapad je izgubio sposobnost da ujedini svet iza cilja. Mađarska „pokazuje alternativu, ako naši prijatelji i saveznici odluče da odustanu od svog proratnog stava“, rekao je on.

Orban je insistirao da se rat mogao izbeći da je bivši predsednik Donald Tramp ostao na vlasti, „koji bi verovatno mogao da postigne mir za nekoliko nedelja“.

Rukovodstvo demokrata ne priznaje Mađarsku kao „uspešnu zemlju. Tako da se radujemo što će naši republikanski prijatelji ponovo dobiti vlast.”

Orban je rekao da je „globalno prestrojavanje koje su propovedali apostoli Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu“ veoma opasno za Mađarsku, „izvozno orijentisanu zemlju sa važnim kulturnim i ekonomskim vezama sa Istokom“.

Premijer je rekao da je nekontrolisana ilegalna migracija dovela do pada javne bezbednosti i terorizma u kratkom roku.

- Srednjoročno, to bi donelo ekonomski gubitak, a dugoročno, situaciju u kojoj [građani] više ne bi mogli da priznaju sopstvenu zemlju, pa čak i da izgube svoju domovinu“, rekao je on.

Što se tiče budućnosti EU, Orban je rekao da je reorganizacija moguća;

- Znanje postoji, ali nedostaje volja.

Treba vratiti sve nadležnosti koje je EU prisvojila bez saglasnosti država članica, rekao je on. Kako je rekao Mađarska je "uvučena u rat", ali da je njeno rukovodstvo dovoljno snažno da drži zemlju podalje od sukoba.

Budimpešta, Viktor Orban
foto: Printscreen/TV Pink

- Mađarska je teško pogođena sankcijama koje je Rusiji uvela Evropska unija. Sankcije su podigle cenu nafte i gasa, a troškovi snabdevanja rastucih energetskih potreba mađarske industrije porasli su sa 7 milijardi evra u 2021. na 17 milijardi u 2022. godini,. Pod stalnim smo pritiskom. Svim mogucim sredstvima žele da nas uvuku u rat. Do sada smo uspevali da se odupremo. Odluke donete u Briselu u vezi sa Ukrajinom češce odražavaju američke nego evropske stavove - rekao je Orban.

Orban se prisetio poslednjeg razgovora koji je vodio sa rukim predsednikom Vladimirom Putinom, dve nedelje pre početka sukoba u Ukrajini, kada mu je ruski lider rekao da nema problem sa članstvom Mađarske u NATO, već sa članstvom Ukrajine i Gruzije.

- Putin mi je rekao da je njegov problem sa američkim raketnim bazama u Poljskoj i Rumuniji i mogucem širenju NATO-a u Ukrajini i Gruziji kako bi se tamo postavilo oružje. Amerikanci su se takođe povukli iz važnih sporazuma o razoružanju. Razumem šta je Putin rekao. Ne prihvatam ono što je uradio - rekao je Orban.

Prema njegovim rečima evropske političke norme ne funkcionišu u Rusiji i Evropa je morala da pronađe način da živi zajedno sa "velikom, opasnom silom u našem susedstvu".

(Kurir.rs/Daily news)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track