DVE TONE KOKAINA NASUKANO NA OBALI: Vrednost droge na tržištu oko 150 miliona evra!
ilustracija, Foto: Printscreen Twitter/Guardian

DVE TONE KOKAINA NASUKANO NA OBALI: Vrednost droge na tržištu oko 150 miliona evra!

Planeta -

Više od dve tone kokaina spakovane u kese nasukale su se proteklog vikenda i juče na franucuskoj obali kod Lamanša, što je procenjena vrednost na tržištu od oko 150 miliona evra, saznaje se danas od izvora bliskim tom slučaju.

U nedelju ujutro na plaži Revij na severozapadu pronađeno je nekoliko kesa sa oko 850 kilograma kokaina. Zatim je u sredu još šet kesa izbačeno na obalu kod mesta Vik-sir-Mer. Ovog puta prema jednom izvoru bliskom slučaju, što je potvrdio i lokalni list, radi se o toni i po kokaina. Ukupno to je 2,3 tone što se smatra rekordnom zaplenom.

Tužilaštvo u mestu Šerbur pokrenulo je istragu a poreklo hermetički zatvorenih paketa koji su izbačeni na obalu nije utvrđeno. Moguće je da su namerno bačeni u more da se izbegne kontrola ili su ispali iz nekog broda, rekao je jedan izvor.

Ponekad se paketi prikače na trup broda i ne stavljaju se unutra pa mogu da se otkače ako je more nemirno, rekao je drugi izvor. ;Sada će istražitelji pokušati da utvrde kojim putem su paketi išli.

Nije prvi put da je kokain isplivao na francuskoj obali. Krajem 2019. paketi koji su ukupno sadržali 1,6 tone belog praha izbačeni su na plaže u zoni od Sen-Žan-de-Lica na jutozapadu do Kamarea na severozapadu.

Skorije, krajem maja 2022. paketi kokaina ukupno teški 21 kilogram pronađeni su na plaži u Berku na severu Francuske.

Na konferenciji za novinare održanoj u sredu posvećenoj bilansu borbe protiv trgovine narkoticima u 2022. godini, ministar Gabrijel Atal je objavio da je bila „istorijska“ zaplena od 1,9 tone kokaina u luci Avr 19. februara.

U 2022. godini 27,7 tona kokaina zaplenjeno je u Francuskoj, što je porast od pet odsto u odnosu na prethnodnu godinu.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track