TURSKA OPOZICIJA PRED PODELOM: Nesuglasice oko zajedničkog kandidata za predsednika
Foto: Shutterstock

svađe i sukobi

TURSKA OPOZICIJA PRED PODELOM: Nesuglasice oko zajedničkog kandidata za predsednika

Planeta -

Danas najavljeno cepanje opozicionog bloka uoči majskih predsedničkih i parlamentarnih izbora moglo bi da bude jak vetar u leđa za predsednika Turske ;Redžepa Tajipa Erdogana, čija je popularnost opala posle dve decenije vlasti.

Razlozi su loše stanje privrede i nezadovoljavajući odgovor države na katastrofalne zemljotrese koji su 6. februara usmrtili više od 40.000 ljudi i sravnili sa zemljom delove jugoistoka Turske.

Meral Aksener, liderka jedne od šest opozicionih stranaka ujedinjenih u alijansu protivnika Erdogana, objavila je danas u Ankari da njena nacionalistička "Dobra partija" izlazi iz saveza šest strana formiranog za zajednički nastup na izborima u maju, pošto u četvrtak nisu uspele da se dogovore o zajedničkom kandidatu za šefa države.

Dok Kemal Kiličdaroglu, lider najveće opozicione Republikanske narodne stranke, vidi sebe kao zajedničkog opozicionog kandidata, iz te stranke to žele i gradonačelnici Ankare i Istanbula, Mansur Javas i Ekrem Imamoglu koji po anketama imaju veće šanse da pobede Erdogana, te sloge nema.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track