ZELENSKI SE OD POČETKA RATA JAVNOSTI OBRATIO 563 PUTA: U svakom govoru učestvuje poseban tim ali često i predsednik piše sam
Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

ZELENSKI SE OD POČETKA RATA JAVNOSTI OBRATIO 563 PUTA: U svakom govoru učestvuje poseban tim ali često i predsednik piše sam

Planeta -

Ugledni list Forbs analizirao je delovanje ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog od početka ruske invazije na Ukrajinu, a naročito su se osvrnuli na broj javnih nastupa koje je imao prvi čovek Ukrajine.

U tekstu koji je posvećen delovanju Zelenskog nakon početka invazije, Forbs se naročito osvrnuo na njegov javni nastup pred brojnim zapadnim zvaničnicima.

Tokom razgovora sa njegovim saradnicima, naglašeno je kako u svakom govoru, zavisno od teme, učestvuje poseban tim ljudi. Međutim, neke govore piše i sam Zelenski.

„Predsednik često dolazi na sastanke sa 70 posto ključnih poruka kao i ideja. Ne postoji jasan vremenski okvir koliko dugo Zelenski radi na govorima. Može biti pola sata između sastanaka, a može biti i tokom putovanja. Primera radi, govor pred Britanskim parlament pisao je u avionu“, poručili su saradnici, prenosi Klix.ba.

Naglašavaju kako svaki govor mora imati pragmatičnu svrhu.

„Ni predsednik ni prva dama neće pristati da učestvuju u događaju ako nema razumevanja kako publika može pomoći Ukrajini u ratu. Iskrenost, direktnost i emocionalnost uobičajeni su sastojci u govorima Zelenskog. On uspeva da slušaoce iz različitih zemalja smesti u zajednički kontekst sa Ukrajinom. To se radi kroz istorijske aluzije, kulturne paralele, zajednička iskustva“, objašnjavaju.

Ono što je naročio zanimljivo odnosi se na analizu broja nastupa Zelenskog od početka invazije.

„Od početka invazije do 24. februara 2022. godine, Zelenski je, prema procenama Forbsa, imao 563 javna nastupa. Ukupno trajanje je više od 32 sata, oko četvrtine svih govora je za stranu publiku. Predsednik govori u proseku 1,6 puta dnevno. Govori Zelenskog imaju prilično jedinstvenu karakteristiku. Predsednik može podjednako uspešno dopreti do potpuno različite publike – Ukrajinaca, britanskog parlamenta, japanskih studenata“, naglašava se u analizi magazina Forbs.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track