ŠOK SNIMAK: Desetine abramsa, bredlija, hamvija, kamiona se vraća u Teksas! Komentari pljušte - ŠTO TO NIJE POSLATO U KIJEV? VIDEO
Foto: Twitter/balt_security

POLJSKA LUKA

ŠOK SNIMAK: Desetine abramsa, bredlija, hamvija, kamiona se vraća u Teksas! Komentari pljušte - ŠTO TO NIJE POSLATO U KIJEV? VIDEO

Planeta -

Treća oklopna brigada -borbeni tim, 1. konjičke divizije Armije Sjedinjenih država varaća se iz Evrope na teritoriju SAD posle završetka vojne vežbe "Atlantic Resolve" koja se održavala u Evropi od početka decebra prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, kako bi pokazala rešenost SAD da brani članice NATO od provokacija Moskve.

SAD, tenkovi, borbena vozila, povratak
foto: Twitter/balt_security

Na društvenoj mreži Tviter osvanuo je snimak načinjen iz drona koji pripada 3. oklopnoj brigadi- borbeni tim, a koja je opremljena tenkovima M1A2 SEP Abrams skoro 100 komada, borbenim vozilima pešadije tipa Bredli MA3 i M3A3 60 komada, zatim oklopnim transporterima M-113 u medicinskoj verziji, zatim lakim terenskim voziima Hamvi M1114 i Oškoš, Ro-RO verzijama kamiona iste kompanije, kao i stotinama logističkih vozila, inženjerijske opreme.

SAD, tenkovi, borbena vozila, povratak
foto: Twitter/balt_security

Pomenuti snimak načinjen je u luci Gdnjia u Poljskoj odakle se ta tehnika sprema da krene kući put SAD odnosno u Fort Hud u Teksasu koji je matična baza ove čuvene borbene jednice.

Od 2014. godine, američke oružane snage su prisutne u baltičkim državama na principu rotacije kao deo operacije Atlantic Resolve.

Ovaj snimak je simpatizere Ukrajine zaprepastio, pa su mnogi ostali u šoku sa pitanjem zašto ova borbena tehnika nije predata ukrajinskoj vojsci, nego se transportuje nazad u SAD. Bilo je i onih koji su postavljali pitanje zašto ovi tenkovi i borbena vozila pešadije napuštaju Evropu, kada treba neko da je brani.

Borbeni tim 3. brigade, 1. konjička divizija je kombinovana oklopna brigada 1. konjičke divizije sa sedištem u Fort Hudu u Teksasu. NjeNA glavna oprema uključuje tenkove M1A2SEP, borbena vozila pešadije M2A3 i M3A3 Bredli, haubice M109A6 Paladin i laka oklopna vozila Hamvee M1114.

Ovu jednicu čine: 7. konjički puk, 8. konjički puk, 9. konjički puk, 12. konjički puk, 82. poljski artiljerijski puk. 3. brigada je potčinjena komponenta 1. konjičke divizije i nosi iste oznake na ramenu.

Kurir.rs/A.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja