KATOLIČKA CRKVA SE IZVINILA ZBOG SE*SUALNOG ZLOSTAVLJANJA 5.000 DECE Žrtve: Nije bilo konkretnih mera da se izbegne teror

KATOLIČKA CRKVA SE IZVINILA ZBOG SE*SUALNOG ZLOSTAVLJANJA 5.000 DECE Žrtve: Nije bilo konkretnih mera da se izbegne teror

Planeta -

Portugalska Katolička crkva odlučila je da se izvini žrtvama se*sualnog zlostavljanja dece od strane članova Crkve, a koje pogađa najmanje 5.000 njih.

"Molimo sve žrtve za oproštaj: sve one koji su hrabro svedočili o zlostavljanju posle toliko godina ćutanja, kao i one koji bol i dalje nose duboko u srcu i još je nisu ni sa kim podelili“, rekao je predsednik. portugalske biskupske konferencije u Fatimi u petak Konferencija (CEP), biskup Jose Ornelas.

Crkva je reagovala na izveštaj nezavisne istražne komisije predstavljen sredinom februara, u kojem je izneta brojka od 4.815 potvrđenih slučajeva zlostavljanja u poslednjih 70 godina. Ali verovatno je bilo mnogo više slučajeva zlostavljanja od 1950-ih, rekao je bivši šef komisije Pedro Streht.

Informaciju su pratile i kritike udruženja žrtava i katoličkih vernika.

"To je korak unazad", požalio se Horhe Vemans, jedan od potpisnika otvorenog pisma, posle kojeg je formirana komisija, u intervjuu listu Publico. Nije bilo "konkretnih mera“ koje bi omogućile da se izbegne zlostavljanje u budućnosti i da se garantuje pomoć žrtvama.

Episkopi su izrazili nelagodu i žaljenje zbog slučajeva zlostavljanja, ali im je izostalo saosećanje, prokomentarisao je novinar Publica.

Lizet Fradike iz portugalskog ogranka katoličkog reformskog pokreta "Mi smo Crkva“ rekla je da je "šokirana“ biskupovim planom da održi komemoraciju žrtvama zlostavljanja na katolički Svetski dan mladih početkom avgusta u Lisabonu.

"To je veliki bol. Kombinovati ova dva događaja", rekla je Liseta novinarima, upozoravajući da će sve žrtve morati da to prožive.

Kurir.rs/Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track