KINA NE PODRŽAVA RUSIJU I SULUDU PUTINOVU GREŠKU: Miloš Zeman tvrdi, Peking se distancira od Moskve i rata u Ukrajini
Foto: EPA / Martin Divíšek

ne predstavlja rizik po bezbednost

KINA NE PODRŽAVA RUSIJU I SULUDU PUTINOVU GREŠKU: Miloš Zeman tvrdi, Peking se distancira od Moskve i rata u Ukrajini

Planeta -

Odlazeći predsednik Češke Miloš Zeman ocenio je danas da Kina ne predstavlja rizik po bezbednost jer nije podržala Rusiju kada je ruski predsednik Vladimir Putin prešao crvenu liniju i napravio, kako je kazao, suludu grešku da napadne Ukrajinu."Češkoj privredi bile su potrebne jeftine energetske sirovine i bilo je razumno da se tada, naglašavam tada, odvija ekonomska saradnja sa Rusijom. Ali rekao sam mnogo puta da su interesi bezbednosti iznad ekonomskih. Dakle saradnja je završena suludom Putinovom greškom, ako hocete zločinom, kada je napao Ukrajinu. Tako da je predjena crvena linija", rekao je danas Zeman u intervjuu privatnoj češkoj televiziji CNN Prima njuz.

Si Đinping, Vladimir Putin
foto: PA Bay Ismoyo Pool, AP Gavriil Grigorov

Kina se prema Zemanovom mišljenju distancira od Rusije i njenog postupanja prema Ukrajini tako da ne vidi razlog da se prekida ekonomska saradnja s Pekingom a vladu i novoizabranog predsednika Petra Pavela koji na funkciju stupa 9. marta upozorio je da ne treba da provociraju Kinu protajvanskom politikom.

"Kineske investicije su bile ometene protajvanskim smerom Češke. A Kina naravno reaguje otprilike onako kao kada bi mi podržavali Henlajna (Konrad Henlajn, vodja sudetskih Nemaca pred Drugi svetski rat) dok su Sudeti još bili deo Čehoslovačke", kazao je Zeman.

Svoje izrazito proruske stavove zbog koji su mu Česi više puta na demonstracijama pokazivali crveni karton, gadjali ga jajima na jubilarnu godišnjicu Plišane revolucije, ili mu alternativni umetnici sa krova zamka Hradčani u Pragu ukrali predsednički barjak i okačili ogromne crvene gaće kao znak da se Česi svog proruskog predsednika stide, Zeman je danas pravdao potrebom da vodi ekonomsku diplomatiju istu kao tada Nemačka.

Činjenicu da je bio čest gost ruske ambasade u Pragu, Putina nazivao prijateljem a na proslavi jedne od godišnjica kraja Drugog svetskog rata posle ruske aneksije Krima bio jedini od šefova država ili vlada Evropske unije prisutan u Moskvi, jer su proslavu ostali bojkotovali, Zeman je objasnio da je uvek išao ;samo da oda poštu vojnicima Crvene armije koji su poginuli oslobadjajući Čehoslovačku u Drugom svetskom ratu.

"Bio sam na proslavama Dana pobede, bilo u ruskoj ambasadi ovde, bilo u Moskvi, zato što je ovde poginulo 150.000 sovjetskih, ne nužno samo ruskih, vojnika. Ja sam odavao poštu žrtvovanju tih vojnika tokom oslobadjanja Čehoslovačke. To je sve", kazao je Zeman.

Miloš Zeman
foto: AP

Povodom paradoksa što Zemanov nagli zaokret da posle skoro decenije nekritičke podrške Rusiji i Putinu osudi izuzetno oštro napad na Ukrajinu, a Putina i rusko rukovodstvo nazove ludacima koje treba izolovati, nisu prihvatili njegovi birači, a oni koji ga se stide ne veruju u iskrenost te promene, Zeman je izrazio nadu da će ga njegovi birači na kraju razumeti.

"Verujem da će to moji birači vremenom razumeti kada shvate da je pre svega moja generacija traumatizovana sovjetskom okupacijom Čehoslovačke iz 1968. godine. I da smo zato prirodno osetljiviji na to kada neka velesila okupira susednu državu", rekao je Zeman.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track