ZA OVO MESTO KAŽU DA JE "SAVRŠENA DRŽAVA": Nema NOVCA, zakona i automobila, vlada harmonija, a iza osnivanja krije se JEDAN CILJ
Foto: Shutterstock

utopija

ZA OVO MESTO KAŽU DA JE "SAVRŠENA DRŽAVA": Nema NOVCA, zakona i automobila, vlada harmonija, a iza osnivanja krije se JEDAN CILJ

Planeta -

Jedan uistinu neobičan grad, odnosno država, nalazi se na samom jugu Indije, a u odnosu na nju funkcioniše potpuno autonomno, kao država u državi.

Mnogi za ovo mesto kažu da je reč o savršenoj državi, koja nema podela, a u kojoj je sve u skladu sa prirodnim zakonima.

Grad Aurovil (Auroville) lociran je na jugu Indije, preciznije u regiji Tamil Nadu. On je osnovan 1968. godine kao autonomna država-grad, gde sve funkcioniše u savršenom redu i kada je reč o politici, religiji, obrazovanju, kao i svim drugim aspektima društva.

Auroville, Aurovil
foto: Shutterstock

Iza osnivanja ovog naizgled idealnog mesta krije se samo jedan cilj, a to je da muškarci i žene iz svih zemalja mogu u njemu da žive iznad politike, veroispovesti, kao i nacionalnosti, u napretku, miru i u potpunoj harmoniji.

U Aurovilu, za koji kažu da je ovo mesto grad budućnosti i sloge, živi skoro 3.000 stanovnika i ovo mesto predstavlja pravu utopijsku lokaciju. Ovde je ljudima svih polova, profesija, kao i veroispovesti i nacija, dozvoljeno da žive u miru i slozi. Ovo naselje je od strane Uneska proglašeno za međunarodni grad, a stanovnici koji trenutno žive u Aurovilu potiču iz preko 50 zemalja u svetu.

Auroville, Aurovil
foto: Shutterstock

Kada je reč o novcu, u samom gradu on ne postoji, već se upotrebljava jedna vrsta kartice. Grad vode i kontrolišu odbori, koji su sačinjeni od stanovnika. Ovaj grad nije video kriminal, ne postoje automobili, a među ljudima nisu prisutne nikakve klasne podele.

Stanovnici se bave kultivacijom svog voća i povrća, proizvode svoje mleko, kao i većinu prehrambenih proizvoda, te se može reći da je Aurovil skoro u potpunosti samoodrživ i samostalan.

Grad Aurovil osnovan je kao odgovor na trend podela u društvu koji je u svetu postao sveprisutan, kao i na prenaseljenost i zagađenje planete, koje postaje sve ozbiljnije.

Auroville, Aurovil
foto: Shutterstock

Osnovna ideja je da na planeti treba da postoji naselje koje bi bilo samostalno.

Stanovnici grada određivali bi pravila, oslobođeni svih tereta kojima ih današnje društvo sputava. Ovo mesto je jedinstveno naselje na svetu, a mnogi za njega kažu da je savršena država.

Kurir.rs/N.M./TU Magazin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track