UZVIKNUO "SLAVA UKRAJINI" I POVUKAO POSLEDNJI DIM: Ruski neonacisti IZREŠETALI vojnika, predvodi ih ZLOGLASNI "SRBIN"? (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

objavljen zastrašujući snimak

UZVIKNUO "SLAVA UKRAJINI" I POVUKAO POSLEDNJI DIM: Ruski neonacisti IZREŠETALI vojnika, predvodi ih ZLOGLASNI "SRBIN"? (VIDEO)

Planeta -

Video snimak koji navodno prikazuje, kako se sumnja, nenaoružanog ukrajinskog vojnika koga ruske snage nemilosrdno streljaju vatrenim oružjem zgrozio je mnoge.

Ukrajinski ombudsman je rekao da je stravičan snimak poslao svojim kolegama u nadležnim institucijama, a ukrajinska služba bezbednosti (SBU) je već otvorila slučaj, piše Jutarnji list.

Snimak se juče pojavio na društvenim mrežama. Pretpostavlja se da su ga delili pripadnici ruskih snaga. Na snimku se vidi nenaoružani ukrajinski zatvorenik koji je prvo odbio da skine oznake čina sa ukrajinske zastave na uniformi, nakon čega je mirno i prkosno rekao, pušeći cigaretu, „Slava Ukrajini!“. Nakon toga je navodno bio izrešetan mecima iz mitraljeza, a ruski vojnici su uzvikivali „Umri, ku**o!“

Snimak je odmah izazvao ogroman odjek i munjevito se proširio društvenim mrežama. Brojni korisnici označavaju političare i razne institucije jer, ako se utvrdi da je autentično, radi se o ratnom zločinu.

Za sada nema preciznih i proverenih informacija o tome gde i kada se to dogodilo, kao ni o identitetu ukrajinskog vojnika. Prema nekim neproverenim informacijama, ubijeni bi mogao biti vojnik 72. odvojene mehanizovane brigade, poznate i kao „Crno Zaporožje“. Najpre je pripadnik ukrajinskih oružanih snaga javio da je vojnik na snimku pripadnik te brigade kodnog imena Magnit, ali se kasnije ispostavilo da ta informacija nije tačna i da je Magnit živ.

U međuvremenu, na zvaničnoj Fejsbuk stranici brigade objavljena je slika s likom vojnika sa snimka i natpisom “Slava herojima!”.

Javila se ruska grupa neonacista poznatih po zverstvima

Među brojnim spekulacijama i nepotvrđenim informacijama o egzekuciji ukrajinskog vojnika, nalaze se i navodi da je pomenutog ubila grupa Rusič, neonacistička jedinica koja se borila u sastavu Vagnera u Ukrajini.

Na svom Telegram kanalu postavili su stravičan snimak egzekucije i napisali „Konačno normalna reakcija“.

Suosnivač i komandant grupe Rusič je Aleksej Milčakov, 31-godišnjak koji nosi nadimak „Srbin“.

Milčakov je osumnjičen za ratne zločine i od 2022. godine sankcionisan je od strane SAD, Evropske unije, Ujedinjenog Kraljevstva, Kanade i drugih zemalja. On je povezan sa zločinima u Siriji i Ukrajini.

Otvoreno se hvalio fotografisanjem unakaženih i spaljenih tela Ukrajinaca, a poznat je i po tome što je mrtvim ukrajinskim vojnicima sekao uši i urezivao kukaste krstove na lica.

Pokrenut krivični postupak

U međuvremenu je pokrenut krivični postupak u vezi streljanja ukrajinskog ratnog zarobljenika. SBU će voditi slučaj po članku „kršenje zakona i običaja ratovanja“.

„Snimak brutalnog i drskog pucanja u nenaoružanog čoveka šokirao je danas javnost… Čak i rat ima svoje zakone. Postoje norme međunarodnog prava koje zločinački ruski režim sistematski ignoriše. Ali pre ili kasnije zločin će biti kažnjen. Svi umešani će odgovarati pred zakonom“, rekao je glavni tužilac Andrij Kostin.

O ovom slučaju je na Tviteru govorio i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, koji je obećao da će naći počinioce.

Svoju reakciju na društvenim mrežama prvi je objavio umetnik Mikita Titov, koji je uz video i natpis „Slava herojima!“ objavio crtež sa likom vojnika. Brojni korisnici društvenih mreža počeli su i da stvaraju umetnička dela u znak hrabrosti i sećanja na poginulog vojnika.

Istovremeno, na ruskim Telegram kanalima komentari ispod snimka puni su izraza radosti i hvale za počinioce zločina.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Daily Mail)

Bonus video:

00:33

AKO UKRAJINA PADNE, DOĆI ĆE DO SLOMA EVROPE: Evo šta onda sledi! Jovanović otkrio najveće profitere rata KOJE NIKO NIJE OČEKIVAO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track