IZRAEL IZVRŠIO UDAR NA ALEPO: Napad izvršen rano jutros, međunarodni aerodrom oštećen i van funkcije
Foto: Profimedia

napad

IZRAEL IZVRŠIO UDAR NA ALEPO: Napad izvršen rano jutros, međunarodni aerodrom oštećen i van funkcije

Planeta -

U izraelskom udaru iz vazduha rano jutros oštećen je aerodrom Alepo i sada je van funkcije, javili su sirijski državni mediji.

Pozivajući se na vojni izvor državna novinska agencija SANA je navela da je Izrael "izveo napad iz vazduha iz pravca Sredozemnog mora, zapadno o Latakije, ciljajući Međunarodni aerodrom Alepo", te da je napravljena materijalna šteta. Nije odmah bilo jasno da li ima žrtava.

Izraelski zvaničnici nisu ništa komentarisali. Iako je Izrael u proteklim godinama stotinama puta napao delove Sirije koje kontroliše vlada u Damasku, uključujući aerodrome Damask i Alepo, ta zemlja retko preuzima odgovornost i diskutuje o takvim operacijama.

Izrael je međutim potvrdio da napada baze milicija povezanih s Iranom poput libanskog Hezbolaha koji je poslao hiljade boraca da podrže snage predsednika Sirije Bašara Asada.

Alepo koji je pretrpeo veliko razaranje u sirijskom građanskom ratu ponovo je teško oštećen u smrtonosnom zemljotresu magnitude 7,8 koji je 6. februara pogodio Tursku i Siriju. Više zemalja je od tada poslalo pomoć na aerodrom u tom gradu.

Meta izraelskih udara iz vazduha 19. februara bila su stambena područja u glavnom gradu Sirije Damasku, a u tim udarima je poginulo najmanje pet, a povređeno 15 ljudi, sudeći po izveštajima sirijskih državnih medija.

Sirijska vojska je 2. januara saopštila da je izraelska vojska ispalila rakete prema međunarodnom aerodromu u Damasku. U tom napadu su ubijena dva vojnika, a aerodrom je oštećen i bio je van funkcije. Izraelske vlasti strahuju da se taj aerodrom koristi za isporuku iranskog oružja.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track