UKRAJINA DEMANTUJE: Nemamo veze sa napadom na gasovode Severni tok
Mihail Podoljak, Foto: Printscreen Twitter

UKRAJINA DEMANTUJE: Nemamo veze sa napadom na gasovode Severni tok

Planeta -

Savetnik šefa kancelarije ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak negirao je umešanost Ukrajine u dizanje „Severnih tokova“ u vazduh.

- Ukrajina nema nikakve veze sa incidentom u Baltičkom moru i nema informacije o ‘proukrajinskim diverzionim grupama’, napisao je Podoljak na Tviteru.

Ranije je „Njujork tajms“, pozivajući se na američke zvaničnike, objavio da je napade na „Severne tokove“ izvela neka proukrajinska grupa.

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra prošle godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji.

Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.

Američki novinar Simor Herš je 8. feburara objavio tekst o svojoj istrazi eksplozija na gasnim magistralama „Severnog toka“. U članku Herš navodi da su američki ronioci tokom vojnih vežbi NATO-a „Baltops“ na leto 2022. godine pod cevovode „Severnog toka“ postavili eksploziv, koji su tri meseca kasnije aktivirali Norvežani.

Pentagon i Bela kuća su saopštili da SAD nemaju veze s tim, a Stejt department je pozvao da se veruje stavu Amerike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track