SEVERNA KOREJA: Realne su šanse da dođe do nuklearnog rata!
Nadrealno: Kim Džong Un u šetnji sa ćerkom uoči lansiranja, Foto: AP

Pjongjang optužiO Vašington i Seul za provokacije

SEVERNA KOREJA: Realne su šanse da dođe do nuklearnog rata!

Planeta -

Alarmantno upozorenje nakon što su SAD u region poslale bombardere B52 i započele vojne vežbe s Južnom Korejom

Severna Koreja, na čijem čelu je Kim Džong Un, izdala je alarmantno upozorenje u kome se navodi da postoje "realne šanse da dođe do nuklearnog rata", optužujući Sjedinjene Države i Južnu Koreju za vojnu provokaciju uprkos ponovljenom zahtevu da se otkažu planirani manevri.

U Pjongjangu upozoravaju da poslednja runda vojnih vežbi Vašingtona i Seula može dovesti do "katastrofalne eskalacije" u regionu.

Rast napetosti

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje izdalo je saopštenje nakon početka velikih vojnih vežbi, u okviru kojih su Sjedinjene Države poslale najmanje jedan bombarder tipa B-52, sposoban da nosi nuklearno naoružanje.

- Zbog neodgovornog delovanja Sjedinjenih Država i Južne Koreje, koje se koncentrišu samo na zaraćene oružane demonstracije prepune baruta, suprotno želji međunarodne zajednice da se smanje napetosti i uspostavi politička stabilnost, rizik od nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu prelazi iz zamišljene u realističnu fazu - saopštilo je ministarstvo, dodajući da vežbe "jasno" pokazuju da se Amerika sprema za rat sa Demokratskom Narodnom Republikom Korejom.

Nadrealno: Kim Džong Un u šetnji sa ćerkom uoči lansiranja
Nadrealno: Kim Džong Un u šetnji sa ćerkom uoči lansiranjafoto: AP

Zanimljivo je da su Vašington i Seul vojne vežbe održali prošlog petka, kao i da će naredni manevri biti održani sledećeg vikenda. Naredne vežbe su najavljene kao najveće vojne vežbe dva saveznika u poslednjih pet godina i trebalo bi da traju 11 dana. Njihov cilj je da se uvežba odgovor u slučaju da režim u Pjongjangu upotrebi nuklearno naoružanje.

- Obim najavljenih vežbi koje počinju za nekoliko dana pokazuje njihovu agresivnost, što može dovesti do katastrofalne eskalacije - dodaje se u saopštenju, a prenosi zvanična severnokorejska novinska agencija KCNA. MN: Testiranje raketa

Podsećamo, tokom vladavine Donalda Trampa Severna Koreja je bila zamrzla testiranje raketa srednjeg i dugog dometa u zamenu za prestanak vojnih vežbi Vašingtona i Seula. Tenzije su naglo porasle nakon što je Džozef Bajden preuzeo vlast u januaru 2021. Prošle godine Severna Koreja je izvršila rekordan broj testiranja, što je izazvalo veliku zabrinutost u regionu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track