Hrvatska izručuje Turskoj novinarku, udruženja šokirana

Advokat podneo žalbu

Hrvatska izručuje Turskoj novinarku, udruženja šokirana

Planeta -
Zbog učešća u demonstracijama novinarka Vicdan Ozerdem već odslužila skoro deset godina turskog zatvora, gde je mučena elektrošokovima i izolacijom, trpela je batine...

ZAGREB - Županijski sud u Dubrovniku odlučio je da nema prepreka izručenju novinarke Vicdan Ozerdem Turskoj, koja je za njom raspisala poternicu zbog terorizma. Građanski aktivisti šokirani su zbog ove odluke suda, izvestili su hrvatski mediji.

Ozerdemova je po nalogu Interpola uhapšena 25. jula na graničnom prelazu Metković prilikom ulaska iz BiH u Hrvatsku i otad se nalazi u pritvoru u Dubrovniku. Ona je došla na odmor s mužem i šestogodišnjim sinom, a iako ima odobren azil u Nemačkoj, pa od 2005. godine poseduje izbeglički pasoš, hrvatska policija ju je uhapsila, utvrdivši da se radi o licu s Interpolove poternica. Trenutno je u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, jer je zbog šoka i straha od izručenja smršala 15 kilograma, otežano hoda i govori.

Turska novinarka levih političkih opredeljenja ima politički azil u Nemačkoj koja je 2009. odbila da je izruči Turskoj. Advokat Tihomir Mišić, koji zastupa Ozerdemovu, najavio je žalbu na rešenje suda u Dubrovniku, piše riječki Novi list na svom portalu. O žalbi će odlučivati Vrhovni sud, a rešenje o izručenju potpisuje ministar pravde, što nije dužan da učini.

Sandra Benčić iz Centra za mirovne studije potvrdila je da će na presudu županijskog suda uputiti žalbu Vrhovnom sudu, a o neočekivanom raspletu izvestiće i Evropsku komisiju, UNHCR i nemačku ambasadu u Zagrebu. Zbog učešća u demonstracijama u Turskoj, Ozerdemova je odslužila skoro deset godina zatvorske kazne. Nekoliko meseci je štrajkovala glađu, a nakon toga se i razbolela. Mučena je elektrošokovima i izolacijom, trpela je batine, a u velikim neredima koji su 2000. izbili u turskim zatvorima spaljena joj je koža na stomaku.

Dijagnosticiran joj je posttraumatski sindrom, kao i sindrom poremećaja neuroloških funkcija. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i brojne nevladine organizacije pozvale su nedavno županijski sud u Dubrovniku da pusti iz pritvora tursku novinarku i da joj omogući povratak u Nemačku u kojoj živi s porodicom.

Turska, koja prednjači u zatvorskoj represiji prema novinarima, u svojim zatvorima trenutno ima oko sto novinara koji su uhapšeni ili zbog nekog oblika verbalnog delikta ili zbog učešća u demonstracijama za odbranu ljudskih prava, slobodu medija i slobodu govora, ističe HND u saopštenju. Ozerdemova je druga turska državljanka koja je po nalogu Interpola uhapšena u Hrvatskoj. Krajem maja na zagrebačkom aerodromu Pleso uhapšena je Bašak Šahin Duman, za kojom je Turska raspisala poternicu, ali joj je nakon dvomesečnog postupka u Hrvatskoj odobren politički azil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track