BIVŠI VAGNEROV PLAĆENIK SE IZVINIO NARODU UKRAJINE: Prigožin je lud, kad sve ovo završi UBIĆE ga njegovi ljudi!
Andrej Medvedev, Foto: YouTube/ Newsrattler

BIVŠI VAGNEROV PLAĆENIK SE IZVINIO NARODU UKRAJINE: Prigožin je lud, kad sve ovo završi UBIĆE ga njegovi ljudi!

Planeta -

France24 razgovarao je sa Andrejem Medvedevim, dezerterom ruske grupe Vagner, skoro dva meseca nakon što je pobegao u Norvešku.

26-godišnji ruski bivši plaćenik ilegalno je ušao u zemlju 13. januara u pokušaju da tamo zatraži azil. Govoreći iz Osla, Medvedev je objasnio da je „svedočio mnogim stvarima“ dok se borio sa Vagner grupom u Ukrajini. Međutim, rekao je da ne može detaljnije da govori o njima i da ove informacije čuva za norveške istražitelje. Medvedev se izvinio i ukrajinskom narodu.

Andrej Medvedev, Vagner, vagnerovac, grupa Vagner
foto: Prinstcreen Twitter

Medvedev, koji se borio za paravojnu Vagner grupu u Ukrajini između jula i novembra 2022. godine, pobegao je u Norvešku nakon što je dezertirao. On je za France24 rekao da je to učinio zbog „metoda“ i „naređenja“ Vagnerovih komandnih oficira. Prema rečima bivšeg plaćenika, muškarci su poslati u borbu u Ukrajini kao „topovsko meso“.

On je rekao da je rizikovao da pobegne uprkos tome što je znao da su Vagnerovi dezerteri pretrpeli „veoma, veoma teške posledice“, kao što je pogubljenje jednog od njih maljem, užasna scena koju je Vagner snimio i objavio.

Bivši plaćenik je rekao da je „svedočio mnogim stvarima“ u Ukrajini, ali je priznao da ne može detaljnije da govori o tome. On je negirao da su Vagnerovi redovni borci činili zverstva nad civilima, ali je rekao da komandanti grupe imaju čega da se stide. On je odbio da iznese više detalja o ovim zločinima, rekavši da je tu informaciju rezervisao za norveške istražitelje.

Upitan o šefu Vagnera Jevgeniju Prigožinu, Medvedev je rekao da ga je video u centru za obuku, gde je bodrio svoje ljude govoreći da je grad Bahmut na istoku Ukrajine već skoro osvojen. Bivši plaćenik je objasnio da je i sam izrazio svoje neslaganje i da je nakon toga nekoliko dana bio zatvoren u kontejneru.

Medvedev je nazvao Prigožina „ludim“, rekavši da šef Vagnera „misli da može da radi šta god hoće“.

„Kada se završi ceo ovaj prikaz, spektakl, mislim da će ga njegovi ubiti“, predvideo je on.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: Printscreen Twitter

On je, međutim, dodao da Prigožin nastavlja da sluša ruskog predsednika Vladimira Putina, inače ga više ne bi bilo. Medvedev je, međutim, rekao da je „iznenađen“ nedavnim Prigožinovim javnim istupima, koji uključuju osudu nedostatka logističke podrške i municije.

Bivši plaćenik se izvinio ukrajinskom narodu „što je deo ovoga“. Ipak, insistirao je na tome da ne treba mešati narod Rusije, koji je žrtva proratne „propagande“, sa ruskim liderima koji su se odlučili za ovaj rat.

Dezerter se nada da će dobiti azil u Norveškoj. On je rekao da će, ako bude vraćen u Rusiju, barem „govoriti istinu“ i da je „spreman da plati cenu za to“.

Kurir.rs/Nova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track