Marija Labović: Kineski turisti su više nego dobrodošli u Srbiju
Foto: Foto Kineska medijska grupa

dobrodoščlica

Marija Labović: Kineski turisti su više nego dobrodošli u Srbiju

Planeta -

„Kineski turisti su više nego dobrodošli u Srbiju. Pozivamo ih da dođu u Srbiju ove godine i svih narednih godina“, rekla je direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Marija Labović u intervjuu datom Kineskoj medijskoj grupi (KMG).

Podsetivši da Srbiju i Kinu spajaju izuzetno dobri bilateralni odnosi, da je saradnja dve zemlje uspešna u mnogim oblastima ukjučujući i onu u turizmu, Labovićeva je kazala da pomno prati aktuelne važne događaje u Kini, kao što su prvo zasedanje 14. Svekineskog narodnog kongresa i prvo zasedanje 14. Nacionalnog komiteta Kineske narodne političke konsultativne konferencije.

Sajam turizma u Beogradu važna prilika da kineski partneri vide oporavak turističkog tržišta u Srbiji

Nedavno je održan 44. Međunarodni sajam turizma u Beogradu, na kome je Kina bila počasni gost. Ovo je prva međunarodna promocija kineskog turizma, koju je organizovao grad Peking, nakon što je Kina ukinula svaki vid ograničenja.

„To je posebno važno za Srbiju, s obzirom da su 2019. godine, koja je bila prethodna rekordna godina za srpski turizam, turisti iz Kine bili na prvom mestu po broju dolazaka inostranih turista, a drugi po broju realizovanih noćenja“, ocenila je Labovićeva za KMG.

„Pandemija je zaustavila pozitivan trend (dolazaka kineskih turista) koji smo mi imali i ja moram napomenuti da je prošla godina bila godina oporavka kada je srpski turizam u pitanju. Imali smo rekordni broj dolazaka turista, rekordni broj noćenja i rekordni broj deviznog priliva od turizma, čime smo prevazišli tu rekordnu 2019. i potpuno se oporavili kada je turizam u pitanju. I zato nam je bilo važno da to naši partneri iz Kine vide i imali su prilike da se upoznaju sa tim za vreme trajanja sajma, a kako se poklopilo da se NR Kina ove godine otvorila za putovanja u inostranstvo, za nas je to takođe dobra prilika da upravo pozovemo naše drage turiste iz Kine da dođu ponovo u Srbiju“, navela je direktorka TOS-a, govoreći o očekivanjima od turističke razmene između Kine i Srbije.

„Verujemo da će ovo biti godina kada ćemo imati kineskih turista u onom broju u kom smo ih imali 2019. godine“, dodala je ona.

Direktni letovi će dovesti više kineskih turista u Srbiju

Između dve zemlje od 2017. godine važi bezvizni režim, a u toku prošle godine su uspostavljene dve direktne avionske linije, koje povezuju Beograd i Peking, odnosno Beograd i Tijenđin. Labović to vidi kao veliku šansu za turističku razmenu između dve prijateljske zemlje.

„Svi znamo da je za turizam direktna konekcija jedan od glavnih uslova rasta dolazaka turista i turističke razmene (između) dve zemlje… S obzirom na te rekorde koje smo imali pre pandemije, a nismo imali direktan let, s pravom očekujemo da će se kineski turisti odlučiti za odmor u Srbiji u još većem broju. I sigurni smo da će u skladu sa našim sloganom ‘Doživi Srbiju’, doći i poneti odavde zaista pozitivne utiske“, kaže Labovićeva za KMG.

Inicijativa „Pojas i put“ izuzetno važna za Srbiju

Ove godine se obeležava deset godina od pokretanja inicijative „Pojas i put“, koja je, pre svega, posvećena jačanju međusobne povezanosti zemalja širom planete.

Labovićeva ocenjuje da je ta inicijativa veoma važna i da dodatno jača čvrste veze između Kine i Srbije.

Srbija je jedna od zemalja koja je vrlo aktivna u ovoj inicijativi. „Mi vidimo da je to za Srbiju izuzetno važno i sa ekonomskog, ali i svakog drugog aspekta jer dodatno jača naše zaista čvrste veze i konekcije, ali utiče i dodatno na ekonomsko osnaživanje Srbije“, zaključila je direktorka TOS-a.

Kurir.rs/Kineska medijska grupa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track