ORUŽANE SNAGE UKRAJINE OBJAVILE NOVI IDENTITET STRELJANOG VOJNIKA: Evo koga su IZREŠETALI kada je uzviknuo "Slava Ukrajini" (FOTO)
Foto: Printscreen/Twitter

majka i sin ga identifikovali

ORUŽANE SNAGE UKRAJINE OBJAVILE NOVI IDENTITET STRELJANOG VOJNIKA: Evo koga su IZREŠETALI kada je uzviknuo "Slava Ukrajini" (FOTO)

Planeta -

Oružane snage Ukrajine identifikovale su ukrajinskog vojnika koji je upucan kad je izgovorio "Slava Ukrajini", na snimku koji se pojavio na društvenim mrežama 6. marta, preneo je ruski Insider.

Naime, reč je o Oleksandru Matsijevskom, borcu 163. bataljona 119. odvojene brigade teritorijalne odbrane regiona Černihiva.

Kako se navodi u poruci Odeljenja za teritorijalnu odbranu „Sever“ Oružanih snaga Ukrajine, 30. decembra 2022. godine, Matsijevski je stupio u borbu sa Rusima u blizini Soledara zajedno sa svojim kolegama.

Nakon toga se o njihovoj sudbini ništa nije znalo. Veza sa Matsijevskim je nestala, a nije poznato na koji je način uhvaćen.

Matsijevskog su prepoznali majka i sin, a identitet Oleksandra Matsijevskog potvrdili su i drugi vojnici teritorijalne odbrane. Portal Suspilne je objavio intervju sa njegovom majkom.

Matsijevski je pre rata radio kao električar u Kijevu. Kada je rat počeo, dobrovoljno se prijavio za teritorijalnu odbranu Nižinja, regiona Černihiv. Njegovo telo je predato njegovim rođacima u sklopu razmene mrtvih.

Ranije su Oružane snage Ukrajine greškom izjavile da se čovek sa snimka zove Timofej Šadura, bio je vojnik 30. odvojene mehanizovane brigade koja je nazvana po princu Konstantinu Ostrogskom.

Muškarac po imenu Šadura vodi se kao nestao od 3. februara 2023. godine i njegova porodica je sugerisala da on nije na snimku.

.Šestog marta na kanalima Telegram kružio je video snimak na kojem se navodno vidi trenutak streljanja ukrajinskog ratnog zarobljenika od strane ruskih vojnika. Snimak je posebno objavio Telegram kanal „Trukha“, koji ima više od dva miliona pretplatnika.

Kako se vidi na snimku, nenaoružan čovek stoji kod iskopanog rova i puši cigaretu. U jednom trenutku se čuje glas koji kaže „upucaj ga“. Muškarac tada izgovara: „Slava Ukrajini“, nakon čega je upucan iz mitraljeza.

(Kurir.rs/Insider.ru)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track