DAN KADA SE PAKAO SRUČIO NA UKRAJINU: "Rusi su napali hipersoničnim projektilima na koje čak ni NATO NEMA ODGOVOR!" VIDEO
Foto: Twitter/sentdefender

UDAR

DAN KADA SE PAKAO SRUČIO NA UKRAJINU: "Rusi su napali hipersoničnim projektilima na koje čak ni NATO NEMA ODGOVOR!" VIDEO

Planeta -

Rusija je pokrenula veliki talas raketnih napada širom Ukrajine u četvrtak dok su ljudi spavali, ubivši najmanje šest civila i isključivši nuklearnu elektranu. Bio je to prvi veliki raketni napad od sredine februara, čime je okončan najduži period zatišja otkako je Moskva započela kampanju napada na ukrajinsku civilnu infrastrukturu u oktobru.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su pogođene kritična infrastruktura i stambene zgrade u 10 regiona. „Okupatori mogu samo da terorišu civile. To je sve što mogu da urade. Ali to im neće pomoći. Neće izbeći odgovornost za sve što su uradili“, naveo je Zelenski u saopštenju.

Najmanje pet osoba je poginulo u raketnom napadu na stambenu oblast u zapadnom regionu Lavova, saopštile su službe za vanredne situacije. Snimci iz tog područja, oko 700 kilometara od bilo koje linije fronta, pokazuju srušene kuće i teško oštećene zgrade u blizini. Još jedan civil je ubijen u regionu centralnog Dnjepra, prenosi danas.hr.

'Napadi nemaju vojnu svrhu'

U glavnom gradu Kijevu stanovnike su probudile eksplozije. Sedmočasovna noćna vazdušna uzbuna je najduža u petomesečnoj ruskoj vazdušnoj kampanji.

Moskva je saopštila da je njena kampanja usmerena na ukrajinsku infrastrukturu daleko od bojnog polja usmerena na smanjenje sposobnosti Ukrajine da se bori. Kijev je rekao da vazdušni napadi nisu imali vojnu svrhu i da su bili usmereni na povredu civila, što je ratni zločin.

Ukrajinski zvaničnici rekli su da je Moskva ispalila šest hipersoničnih projektila Kinžal, što je broj bez presedana kojem Ukrajina nema načina da se suprotstavi. Veruje se da Rusija ima samo nekoliko desetina projektila, koje predsednik Vladimir Putin redovno hvali u svojim govorima kao oružje na koje NATO ne može da odgovori.

Ukrajina je saopštila da su projektili prekinuli struju u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani, najvećoj evropskoj, isključivši je iz ukrajinske mreže. Fabrika, koju drži Rusija otkako je zaplenjena na početku rata, nalazi se u blizini linija fronta i obe strane su upozoravale na mogućnost nuklearnih nesreća izazvanih borbama. Zvaničnici koje je imenovala Rusija nazvali su gašenje ukrajinskom provokacijom i rekli da elektrana bezbedno radi na pomoćni dizel motor.

Oborene bespilotne letelice i krstareće rakete

Pogođeni su Kijev, crnomorska luka Odesa i drugi po veličini grad Harkov, a rakete su gađale ciljeve u širokom luku, koji se proteže od Žitomira, Vinice i Rivna na zapadu do Dnjepra i Poltave u centralnoj Ukrajini, saopštili su zvaničnici. .

Ukrajinski zvaničnik je rekao da je protivvazdušna odbrana oborila dronove i krstareće rakete. „Nažalost, raketa tipa Kinžal je pogodila infrastrukturni objekat“, rekao je načelnik vojne uprave Kijevske oblasti Serhij Popko.

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izvestio je o eksplozijama u jugozapadnom delu prestonice. On je putem Telegrama rekao da je 40 odsto potrošača u Kijevu ostalo bez struje.

Guverner Odeske oblasti Maksim Marčenko rekao je u Telegramu da je masivan raketni napad pogodio energetski objekat u gradu i prekinuo struju. Pogođena su i stambena naselja.

Kurir.rs/danas.hr/Hina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track