"BLIŽI SMO NEGO IKADA TOME DA LOKALNI SUKOB POSTANE SVETSKI RAT": Orban izjavom zatresao Evropu, govorio o odnosima sa Rusijom
Foto: AP/Denes Erdos, Shutterstock

"Lideri zahvaćeni ratnom groznicom"

"BLIŽI SMO NEGO IKADA TOME DA LOKALNI SUKOB POSTANE SVETSKI RAT": Orban izjavom zatresao Evropu, govorio o odnosima sa Rusijom

Planeta -

Premijer Mađarske Viktor Orban danas je za mađarski radio ocenio da je svet bliži nego ikada tome da lokalni sukob postane svetski rat.

Orban je istakao da su lideri zapadnog sveta "zahvaćeni ratnom groznicom", te da drže govore u kojima pozivaju na pobedu u ratu i šalju sve opasnije oružje u Ukrajinu, prenosi agencija MTI.

Tokom svog obraćanja na radiju, Viktor Orban je saopštio da Mađarska mora da ima snažnu vojsku, ali da istovremeno treba da nastoji da promoviše mir.

"Mađarskoj su potrebne efikasne oružane snage, a vlada radi na tome da poveća broj vojnika, njihovu posvećenost domovini i pozivu, njihov nivo obuke i njihov javni ugled", izjavio je Orban.

Premijer Mađarske je potom rekao da vojska takođe mora da bude opremljena savremenim oružjem.

"To što smo za mir ne znači da treba da budemo bez odbrane“, rekao je Orban.

Viktor Orban, epa08042340
foto: EPA

Kako ocenjuje, ukidanje sankcija u vezi sa ratom bio bi najbolji način da se inflacija obuzda.

Orban je najavio da će Mađarska da nastavi da stavlja veto na mere koje bi nanele „najneposredniju štetu” ekonomiji države, prenosi Telex.hu.

"Ako bi Evropska unija sutra ukinula sankcije Rusiji, inflacija bi momentalno bila prepolovljena, a potom bi se postepeno vratila na 2-3 odsto", zaključio je Orban.

Američki predsednički izbori 2024. mogli bi da utiču na ishod rata u Ukrajini

Kada je reč o ekonomskim pitanjima, premijer je rekao da je jedini način da se o njima govori da se govori o ishodu rata u Ukrajini. Nerado o tome spekuliše u javnosti, ali jedno smatra izvesnim: otvorila se ogromna prilika za one koji bi promenili tradicionalnu raspodelu moći. On je rekao da je trenutno nemačko-francuska osovina lider, ali da bi to moglo da se promeni.

Kako navodi Orban, zbog rata u Ukrajini, Amerikanci su trenutno uključeni u oblikovanje evropske politike, pa ćemo morati da sačekamo i vidimo kakav će biti ishod predsedničkih izbora u SAD 2024. godine.

"Ovo bi čak moglo da utiče na ishod rata“, dodao je Orban.

Orban je istakao da je Mađarska zainteresovana da održi veze sa Rusijom, ali je dodao da sumnja da će to biti moguće u budućnosti, pošto "sada izgleda malo verovatno da će doći do nastavka dijaloga između Brisela i Moskve", prenosi Srna.

"Nastavak odnosa između EU i Rusije je ostvariv, ali je daleko od realnosti. Zato je neophodno razmišljati koju vrstu odnosa graditi i održavati sa Rusijom u mađarskoj spoljnoj i ekonomskoj politici u narednih deset do 15 godina. Očigledno je da je u našem interesu da iz više razloga održimo odnose sa Rusijom što je duže moguće", naglasio je Orban.

On je istakao da energija trenutno izaziva najviše zabrinutosti za Budimpeštu, pošto je jeftinija ruske energije dugo bila osnov ekonomskog napretka EU.

(Kurir.rs/Telex.hu)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track