FILIP TVRDIO DA JE POSLOVNI KONSULTANT: Detalji iz života UBICE JEHOVINIH SVEDOKA iz Hamburga, astronomski naplaćivao OVE USLUGE
Foto: Twitter/realzaidzayn, Twitter/ Reuters

pobio 7 ljudi, računajući i nerođenu bebu

FILIP TVRDIO DA JE POSLOVNI KONSULTANT: Detalji iz života UBICE JEHOVINIH SVEDOKA iz Hamburga, astronomski naplaćivao OVE USLUGE

Planeta -

Osumnjičeni za napad u Hamburgu, u kojem je ove nedelje ubijeno sedam osoba među kojima su članovi Jehovinih svedoka, identifikovan je kao Filip F.

Nakon što je usmrtio sedam osoba, uključujući i nerođenu bebu, napadač iz Hamburga je izvršio samoubistvo, a sada su isplivali detalji iz njegovog života.

Prema nemačkom listu Der Spiegel, ubica je bio 35-godišnji muškarac po imenu Filip F. koji je tvrdio da je poslovni konsultant.

Veruje se da je Filip, koji je bio bivši član ove zajednice, imao "loša osećanja" prema Jehovinim svedocima nakon što je napustio organizaciju, saopštila je policija na brifingu.

Zvaničnik bezbednosti Hamburga rekao je da osumnjičeni ubica nije ranije bio poznat vlastima i da protiv njega nije vođen nijedan prethodni postupak.

Policija kaže da je počinilac pucao u sebe u sali Jehovinih svedoka nakon što su policajci nasilno ušli u zgradu, tako prekinuvši dalju pucnjavu i potencijalno spasivši živote mnogih drugih.

Nakon što su ušli u zgradu, osumnjičeni je pobegao na prvi sprat, gde su ga policajci progonili pre nego što je Filip potegao pištolj na sebe.

U incidentu je poginulo osam osoba, uključujući i napadača.

Žrtve su četiri muškarca, dve žene i nerođena beba koja je još bila u majčinom stomaku.

U objektu je u tom trenutku bilo 50 ljudi.

Šef hamburške policije Ralf Martin Majer rekao je da je osumnjičeni ubica imao dozvolu za oružje i da je legalno posedovao poluautomatski pištolj.

Hamburg, Jehovini Svedoci, pucnjava, ubistvo
foto: AP Markus Schreiber

Prošao provere za posedovanje oružja, a sumnjalo se da je mentalno oboleo

Iako je prošao sve pravne provere potrebne za posedovanje vatrenog oružja, vlasti su primile anonimnu prijavu u januaru 2023. u kojoj se sugeriše da napadač možda ima nedijagnostikovanu mentalnu bolest i da bi trebalo da bude ispitan.

Međutim, policijska provera na licu mesta nije otkrila nikakve nepravilnosti i dozvoljeno mu je da zadrži svoje vatreno oružje.

Hamburg, Jehovini Svedoci, pucnjava, ubistvo
foto: AP Markus Schreiber

Policija je takođe saopštila da je pre ulaska u zgradu pucao 10 puta u ženu iz obližnjeg automobila, koja je nekim čudom uspela da pobegne nepovređena.

Grote je to nazvao "strašnim zločinom".

Rekao je da je to "nešto što nismo iskusili u prošlosti – vidimo to na televiziji, vidimo na drugim mestima, nikada nismo videli da se to desilo u našem gradu“.

Nemački kancelar Olaf Šolc, bivši gradonačelnik Hamburga, opisao je pucnjavu kao "brutalni čin nasilja".

Naplaćivao astronomsku dnevnu cenu za svoje usluge

Na svom ličnom sajtu, on je naveo da je odrastao u Kemptenu u regionu Algau u striktno religioznoj porodici, i da se školovao za bankarskog službenika nakon što je završio školu.

Kasnije se nastanio u Hamburgu i počeo da radi kao poslovni konsultant, naplaćujući astronomsku dnevnu cenu za svoje usluge.

On je napisao da "s obzirom da je obično preporučljivo stvari sagledati u širem kontekstu, moja minimalna dnevna stopa je 250.000 evra plus 19 odsto PDV-a“.

Svoje previsoke honorare opravdao je tvrdnjom da svojim klijentima ostvaruje milione evra prihoda.

Studentkinja Laura Bauh, koja živi u blizini, rekla je da je bilo oko četiri etape pucnjave, prenela je nemačka novinska agencija DPA.

"U tim periodima je uvek bilo nekoliko hitaca, otprilike u intervalima od 20 sekundi do jednog minuta“, rekla je ona.

1 / 4 Foto: AP Daniel Bockwoldt

Gregor Misbah, koji je snimio napadača kako puca kroz prozor na prvom spratu, rekao je za list Bild:

"Nisam shvatio šta se dešava. Snimao sam telefonom i tek kroz zum shvatio da neko puca na Jehovinog svedoka.

"Čuo sam glasne pucnje... Video sam čoveka sa vatrenim oružjem kako puca kroz prozor i snimio to“, rekao je on.

Jehovini svedoci u Nemačkoj su u izjavi rekli: „Religijska zajednica je duboko ožalošćena užasnim napadom na njene članove u Dvorani Kraljevstva u Hamburgu posle verske službe."

(Kurir.rs/N.M./Metro)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track