U BAHMUTU POGINUO UKRAJINSKI HEROJ, DA VINČI: Kijev vrvi od ljudi, svi došli da mu ODAJU POČAST, stigao i Zelenski (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter

jedan od najmlađih heroja ukrajine

U BAHMUTU POGINUO UKRAJINSKI HEROJ, DA VINČI: Kijev vrvi od ljudi, svi došli da mu ODAJU POČAST, stigao i Zelenski (VIDEO)

Planeta -

Dmitro Kocubajlo, dobrovoljac Ukrajinskog dobrovoljačkog korpusa Desnog sektora i heroj Ukrajine poznatiji kao Da Vinči, poginuo je u Bahmutu.

Zelenski je prijavio da je Kocubajlo preminuo pre tri dana. "Da Vinči, heroj Ukrajine, borac dobrovoljac, ikona i hrabra osoba – Dmitro Kocubailo – poginuo je danas u borbi. Borac 67. odvojene mehanizovane brigade, komandant bataljona.

"Poginuo u bici kod Bahmuta, u bici za Ukrajinu“, naveo je pre tri dana Zelenski.

Predsednik Ukrajine podsetio je da je Kocubajlo od 2014. godine "branio ukrajinsku nezavisnost, dostojanstvo ukrajinskog naroda, kao jedan od najmlađih heroja Ukrajine.

Zelenski je istakao da je on "jedan od onih čija su lična istorija, karakter i hrabrost zauvek postali istorija, karakter i hrabrost Ukrajine".

Danas je u Kijevu organizovana velika sahrana. Na hiljade ljudi izašlo je na ulice, a na sahranu je došao i predsednik Volodimir Zelenski.

Finska premijerka Marin Sana danas je u Kijevu odala počast poginulom Kocubailu.

Dmitro Kocubajlo je imao 27 godina. Potporučnik je bio na čelu posebnog mehanizovanog bataljona poznatog kao Vovki Da Vinchi (Da Vinčijevi vukovi) u sastavu 67. zasebne mehanizovane brigade.

On je bio na frontu od početka rusko-ukrajinskog rata. 2014. godine teško je ranjen od tenkovske granate u mestu Piski, Donjecka oblast.

Posle oporavka i tri meseca rehabilitacije, vratio se na front, gde je nastavio da brani suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ukazom predsednika Zelenskog od 30. novembra 2021. Kocubajlo je dobio titulu Heroja Ukrajine.

(Kurir.rs/Pravda.ua)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track