JOŠ JEDAN POKUŠAJ DA SE STVORI ANTI-RUSIJA: Zaharova prokomentarisala nameru Ukrajine da Rusku federaciju preimenuje u Moskoviju
Foto: MSP Rusije

zelenski dao nalog

JOŠ JEDAN POKUŠAJ DA SE STVORI ANTI-RUSIJA: Zaharova prokomentarisala nameru Ukrajine da Rusku federaciju preimenuje u Moskoviju

Planeta -

Ideja o preimenovanju Rusije u Moskoviju na ukrajinskom jeziku još jednom dokazuje pokušaje da se od Ukrajine stvori „anti-Rusija“, izjavila je u subotu portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ranije je objavljeno da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zadužio premijera Denisa Šmigala da „pažljivo prouči” mogućnost preimenovanja Rusije u Moskoviju na ukrajinskom jeziku.

„Bunker (predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski) svakog dana dokazuje da smo u pravu. Evo još jednog dokaza o pokušaju stvaranja „anti-Rusije“ od Ukrajine“, napisala je ona u subotu na svom Telegram kanalu, komentarišući uputstva ukrajinskog predsednika.

Instrukcije su usledile kao odgovor na peticiju koja je na sajtu Zelenskog prikupila 25.000 potpisa i zbog toga je predata na razmatranje predsedniku Ukrajine.

Volodimir Zelenski, Kapitol Hil
foto: AP/Carolyn Kaster

Ukrajinski predsednik je zatražio od Šmigala da prouči da li je taj potez moguć u istorijskom i kulturnom kontekstu i kakve posledice može imati po međunarodnom pravu.

Peticija takođe predlaže da se izraz „Ruska Federacija“ zameni sa „Moskovska federacija“, a reč „Rus“ sa „Moskovljanin“.

Predlog da se Rusija preimenuje u Moskovija izneo je gradsko veće Kijeva u januaru 2022, nakon sličnih inicijativa koje su iznele regionalne vlasti iz ukrajinskih regiona Lavov i Rovno u decembru 2021.

(Kurir.rs/TASS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track