VATRENI GOVOR SI ĐINPINGA O KOM BRUJI SVET: Kineska vojska mora postati veliki ČELIČNI ZID!
Foto: AP

jasno

VATRENI GOVOR SI ĐINPINGA O KOM BRUJI SVET: Kineska vojska mora postati veliki ČELIČNI ZID!

Planeta -

Predsednik Kine Si Đinping (69) poručio je da kineska armija mora postati veliki čelični zid u svom vatrenom govoru, prvom nakon što je dobio treći uzastopni mandat na čelu države!

Si Đinping se obratio delegatima na zatvaranju 14. Svekineskog narodnog kongresa, vrhovnog zakonodavnog tela Kine.

Kina, Si Điping
foto: AP

Pokretačka snaga

On je istakao da je neophodna sveobuhvatna modernizacija nacionalne odbrane i armije.

- Moramo izgraditi narodnooslobodilačku vojsku da bude veliki čelični zid, koji će efikasno štititi nacionalni suverenitet, bezbednost i naše razvojne interese - rekao je Si Đinping pred 3.000 delegata.

Susret s Vladimirom Putinom: Naredne nedelje putuje u Moskvu

Agencija Rojters prenela je da će kineski predsednik Si Đinping naredne nedelje posetiti Moskvu, gde će se sastati s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Poseta će se održati u trenutku kad je Kina ponudila svoj mirovni plan za okončanje rata Rusije i Ukrajine, koji je sa skepsom dočekan u Moskvi i Kijevu. Američki mediji su ranije preneli da će kineski predsednik posetiti Rusiju u aprilu ili maju. Ova poseta bi trebalo da odgovori na pitanje da li će Kina vojno pomoći Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

On je dobio novi petogodišnji mandat, treći uzastopni, jednoglasno na glasanju u petak. Si Đinping je tako postao najdugovečniji vladar najmnogoljudnije zemlje na svetu još od osnivanja Narodne republike Kine 1949.

1 / 5 Foto: Profimedia

Na početku vatrenog govora u jeku napetosti sa Sjedinjenim Državama, predsednik je delegatima zahvalio na reizboru:

- Ovo je treći put da preuzimam uzvišenu poziciju predsednika. Poverenje ljudi mi je najveća pokretačka snaga da idem napred, ali i teška odgovornost na mojim plećima.

Kao i u ranijim govorima, Si Đinping se držao nacionalističkog tona, navodeći teškoće koje je Kina pretrpela usled "maltretiranja stranih sila" i ističući kako je Komunistička partija uspela da "spreči nacionalno poniženje države":

- Kineski narod je postao gospodar svoje sudbine. Veliko podmlađivanje kineske nacije ušlo je u nepovratan istorijski proces - rekao je on i dodao da je suština podmlađivanja nacionalno ujedinjenje i ponovno ujedinjenje Tajvana s kontinentalnom Kinom.

Novi premijer poručio: Osuda represije SAD

Novi kineski premijer Li Ćeng osudio je Sjedinjene Države zbog "obuzdavanja" i "represije" nad njegovom zemljom u vreme pojačanih tenzija sa Vašingtonom. - Kina i Amerika mogu i treba da sarađuju.

Ako sarađujemo, možemo postići velike stvari - rekao je Li i dodao da "obuzdavanje i represija nisu rešenje". Li je upozorio da će za Kinu biti teško da ove godine dostigne rast BDP od oko pet odsto, iako je to jedan od najmanjih u poslednjih 40 godina.

Protiv separatizma

- Moramo aktivno promovisati miran razvoj odnosa između moreuza, čvrsto se suprotstaviti mešanju spoljnih snaga i separatističkim aktivnostima Tajvana, i odlučno unaprediti proces nacionalnog ujedinjenja.

Sigurnost je temelj razvoja, stabilnost je preduslov za prosperitet - poručio je predsednik uz buran aplauz.

Vojni budžet Kine povećan je za 7,2 odsto, na 1.550 milijardi juana (oko 224 milijarde dolara), što je i dalje tri puta manje od vojnog budžeta Amerike.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track