UKRAJINA OPTUŽILA RUSKE SNAJPERISTE ZA JEZIVE ZLOČINE: Navodno silovali devojčicu (4) i njenu majku, oca terali da gleda
Foto: Shutterstock, Ilustracija

jezive tvrdnje

UKRAJINA OPTUŽILA RUSKE SNAJPERISTE ZA JEZIVE ZLOČINE: Navodno silovali devojčicu (4) i njenu majku, oca terali da gleda

Planeta -

Ukrajina je optužila dvojicu ruskih vojnika za seksualno zlostavljanje 4-godišnje devojčice i grupno silovanje njene majke, a otac devojčice je, uz pretnju oružjem, sve posmatrao, piše Reuters.

Prema dokumentima ukrajinskog tužilaštva, u koje je Reuters imao uvid, reč je o jednom u nizu ratnih zločina koje su počinili ruski vojnici 15. odvojene motorizovane streljačke brigade u četiri kuće u okrugu Brovari, blizu glavnog grada Kijeva u martu 2022. godine.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije nije odgovorilo na upit Reutersa da komentarišu slučaj.

Dvojica zvaničnika u garnizonu Samara, u sklopu kojeg je spomenuta brigada, rekli su da ne mogu izneti podatke o jedinici, a jedan je rekao da su poverljivi.

Tokom neuspešnog pokušaja Moskve da zauzme Kijev na samom početku invazije 24. februara, ruski vojnici su ušli u Brovari nekoliko dana kasnije. Pljačkali su kuće i stanove, a seksualno zlostavljanje trebalo je da posluži kao taktika zastrašivanja lokalnog stanovništva, rekli su ukrajinski tužioci.

Prvo su izdvojili žene, rekli su tužioci, čija se 2022 dokumenta temelje na razgovorima sa svedocima i preživelima.

Većina navodnih zločina dogodila se 13. marta, kada su pijani vojnici upali u dvorište kuće u kojoj je živela mlada porodica, rekli su iz tužilaštva.

Oca su pretukli metalnim loncem, a zatim ga naterali da kleči dok su njegovu ženu grupno silovali. Jedan od vojnika je četvorogodišnjoj devojčici rekao da će "od nje napraviti ženu" pre nego što su krenuli da je siluju, navodi se u dokumentima.

Porodica je preživela stravičan zločin, a tužioci su rekli da istražuju druge zločine u tom području, uključujući ubistva koja su se dogodila u istom razdoblju.

Ruska vlada nekoliko puta je odbacila navode o ratnim zločinima ruskih vojnika. Takođe je poricala da ruski zapovednici na tom području znaju za zločine koje su počinili vojnici.

ruska vojska
foto: EPA/SERGEI ILNITSKY

Obojica optuženih vojnika bili su snajperisti, starosti 28 i 32 godine, navodi se u dokumentima. Stariji je poginuo, a drugi se, navodi se, vratio u Rusiju. Navodno se zove Jevgenij Černoknižni.

Kada je Reuters zatražio identitet oba vojnika, ukrajinski tužioci dali su samo ime mlađeg muškarca.

Reuters ga je pokušao da ga kontaktira preko telefonskog broja koji su pronašli na internetu, a dobili su brata Černoknižnog.

"Umro je, nema šanse da dođete do njega. To je sve što vam mogu reći", rekao je u suzama.

Reuters njegovu tvrdnju nije uspeo da proveri iz nezavisnog izvora.

Dvojica snajperista su među šest osumnjičenih za napade u Brovariju. Tužioci tvrde da je reč o jednoj od najopsežnijih istraga seksualnog zlostavljanja od početka invazije.

Nakon stravičnog napada na devojčicu i njene roditelje, dvojica vojnika su ušli u susednu kuću u kojoj je živeo stariji par. Pretukli su ih, a takođe su silovali 41-godišnju trudnicu i 17-godišnjakinju.

Na drugoj lokaciji, na kojoj je živelo nekoliko porodica, vojnici su sve članove porodice odveli u kuhinju, a zatim grupno silovali tinejdžerku (15) i njenu majku. Sve su žrtve preživele, rekli su tužioci i dodali da su žrtve dobile psihološku i medicinsku pomoć.

Ruska vojska
foto: Shutterstock

U toku je predistraga o mogućoj ulozi nadređenih vojnih zvaničnika u seksualnim napadima u Brovariju, rekli su iz tužilaštva.

Kancelarija glavnog državnog tužioca saopštila je da istražuje više od 71.000 prijava o ratnim zločinima koji su se dogodili od početka invazije.

Svesni su da je verovatnost privođenja i suđenja osumnjičenima mala i da bi potencijalna suđenja bila uglavnom u odsutnosti, ali se oslanjaju i na međunarodne napore za procesuiranje ratnih zločina, uključujući i Međunarodni krivični sud.

Iako je malo verovatno da će Moskva predati osumnjičene, svako ko je osuđen u odsustvu mogao bi da bude stavljen na međunarodnu poternicu, što bi otežalo putovanje van granice Rusije.

Reuters podseća da je i Rusija optužila ukrajinske vojnike za ratne zločine, a da je pritom pogubila 10 ratnih zarobljenika.

Posmatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini rekla je da je većina od desetina optužbi za seksualno nasilje usmerena na rusku vojsku.

Do sada su ukrajinski tužioci osudili 26 Rusa za ratne zločine. Neki su ratni zarobljenici, a nekima je suđeno u odsutnosti. Jedan slučaj bio je vezan za silovanje.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Reuters)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track