ŠTA JE ČUDNO U PRIČI O SUDARU AMERIČKOG DRONA I RUSKOG SU-27? Svet bruji o incidentu, ruski piloti izvršili OPASAN MANEVAR
Foto: USAF - William Rio Rosado / AFP / Profimedia

svet bruji o incidentu

ŠTA JE ČUDNO U PRIČI O SUDARU AMERIČKOG DRONA I RUSKOG SU-27? Svet bruji o incidentu, ruski piloti izvršili OPASAN MANEVAR

Planeta -

U celom svetu poslepodnevna prelomna vest bila je incident iznad Crnog mora u kojem je došlo do kontakta američke špijunske bespilotne letelice Reaper MQ-9 i dva ruska borbena aviona SU-27.

Dodatne informacije locirale su mesto kontakta, koje je bilo iznad međunarodnih voda u Crnom moru, zapadno od Krima, dakle u području gde se graniče Rumunija i Ukrajina.

To je područje u kojem, inače, konstantno lete zapadni špijunski avioni, sa i bez posada i stalno sprovode elektronski nadzor na ukrajinskom ratištu, te očigledno prate aktivnosti ruske vojske na okupiranom Krimu i dalje. Sve svetske agencije govorile su o sudaru, odnosno da je došlo do fizičkog kontakta između Reapera i SU-27.

Nakon tog navodnog sudara Reaperu je oštećen propeler, koji pokreće letelicu i nalazi se na njenom repu, pa kad su Amerikanci nad njom izgubili kontrolu, jedino im je preostalo da obore tu inače 32 miliona dolara vrednu letelicu u more.

Uz tu vest išla je i informacija kako je drugi SU-27 prethodno u više navrata ispustio gorivo na Reapera. Ovo s gorivom je donekle razumljivo jer su Rusi u nastojanju da svakako ometaju američkog špijuna to mogli da učine kako bi eventualno oslepili i omeli senzore na američkoj letelici.

Dron, UAV MQ-1
foto: PJF News / Alamy / Profimedia

Ali, onaj udar u propeler liči na nemoguću misiju. Reaper, naime, leti krstarećom brzinom od jedva 300 km/h, a maksimalno oko 480 km/h. Ruski SU-27, pak, jedan je od najmasivnijih lovačkih aparata ruske avijacije, a ujedno je i jedan od najbržih, s maksimalnom brzinom od 2500 km/h.

Njegova krstareća brzina je negde oko 800 km/h. Ako pretpostavimo da on može da leti, na granici pada brzinom od oko 500 km/h, a samo kada sleće spušta brzinu na oko 300 km/h, morao je biti neverovatno precizan da bi uspeo da pogodi propeler Reapera.

Glavno pitanje

Ali, onda dolazimo do pitanja - a čime bi to ruski SU- 27 mogao da pogodi propeler Reapera, a da se pritom sam ne sruši. Krilom, nosom?

Teško, a i sami ruski piloti sigurno znaju da bi to moglo da bude fatalno i za njih. Pri takvim brzinama sve je to naučna fantastika.

Posle su Amerikanci dodali u informaciju da je verovatno i SU-27 oštećen. Uglavnom, cela ta priča je jako čudna i nije jasno zašto bi se ruski piloti odlučili na tako opasan manevar, da telom svog aviona gađaju propeler tako spore američke letelice.

Nedvosmisleno je, pak, da razne vrste američkih sofisticiranih bespilotnih letelica strahovito smetaju Rusima, zato što te letelice svakodnevno nadziru svaki njihov pokret i još važnije, upotrebu svakog ruskog oružja, snimajući pri tom i kodove njihovih projektila, dakle, prateći svu rusku vojnu komunikaciju.

Pored toga, Rusi stalno optužuju SAD i Zapad da tim podacima onda uredno služe i ukrajinsku vojsku. Američka strana je potvrdila da se događaju stalno slični incidenti i da ovo nije prvo presretanje. Ali, po prvi put je lansirana ovako neobična priča o uništavanju propelera na američkom Reaperu uz sudar s ruskom mrcinom od preko 25 tona, što jeste svetska retkost.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/The Washington Post)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track