Zoran Milanović spašava tursku novinarku
Foto: Rojters

Preokret

Zoran Milanović spašava tursku novinarku

Planeta -
"Konačnu odluku o izručenju turske novinarke ne donosi sud, već ministar pravosuđa", rekao je Milanović uoči sednice Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) čiji je lider.

ZAGREB - Premijer Hrvatske Zoran Milanović poručio je komentraišući odluku dubrovačkog suda da nema prepreka za izručenje turske novinarke Vicdan Ozerdem Turskoj, da njegova vlada nikad neće izručiti novinarku zbog verbalnog delikta.

"Konačnu odluku o izručenju turske novinarke ne donosi sud, već ministar pravosuđa", rekao je Milanović uoči sednice Glavnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) čiji je lider. On je istakao da je SDP stranka ljudskih prava i liberalnih pogleda na svet. Vanraspravno veće Županijskog suda u Dubrovniku zaključilo je juče da nema prepreka za izručenje turske novinarke i levičarke Vicdan Ozerdem Turskoj. Ozerdemova je po nalogu Interpola uhapšena krajem jula na granici između Hrvatske i BiH i od tada se nalazi u pritvoru.

Trenutno je u bolnici za osobe lišene slobode u Zagrebu, jer je usled šoka i straha od izručenja smršala 15 kilograma, otežano hoda i govori. Ova turska novinarka i levičarka ima politički azil u Nemačkoj koja je 2009. odbila da je izruči Turskoj. Advokat Tihomir Mišić, koji zastupa Ozerdem najavio je žalbu na rešenje suda u Dubrovniku.

O žalbi će odlučivati Vrhovni sud, a rešenje o izručenju potpisuje ministar pravosuđa, ali to nije dužan da učini. Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i brojne nevladne organizacije pozvale su nedavno dubrovački sud da pusti iz pritvora tursku novinarku, te da joj omogući povratak u Nemačku u kojoj živi s porodicom.

U saopštenju za novinare HND je naveo da Turska, koja prednjači u zatvorskoj represiji prema novinarima, u svojim zatvorima trenutno ima stotinjak novinara koji su uhapšeni ili zbog nekog oblika verbalnog delikta ili zbog učešća u demonstracijama za odbranu ljudskih prava, slobodu medija i slobodu govora.

Takođe su podsetili da je Ozerdem skoro deset godina provela po turskim zatvorima, a 2000. godine bila je teško povređena u žestokom sukobu policije i zatvorenika. Ozerdem je druga turska državljanka koja je po nalogu Interpola uhapšena u Hrvatskoj. Krajem maja na zagrebačkom aerodromu Pleso uhapšena Basak Shahin Duman, za kojom je Turska raspisala poternicu, ali je njoj posle dvomesečnog postupka u Hrvatskoj odobren politički azil.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track